Obawy przed HACCP

12 października 2004

Gospodarstwa agroturystyczne boją się wprowadzenia systemu HACCP, który gwarantuje, że żywność nie ulegnie skażeniu i będzie bezpieczna dla konsumenta.

Właściciele gospodarstw liczą na kompromis z instytucjami kontrolującymi. Jeżeli dojdzie do zaostrzenia przepisów, wiele osób może zrezygnować z żywienia gości.

Wszystkie polskie firmy zajmujące się produkcją i dystrybucją żywności muszą wdrożyć odpowiednie procedury wymagane przez Unię Europejską. Jedna z nich to HACCP gwarantujący, że żywność nie ulegnie skażeniu i będzie bezpieczna dla konsumenta.

Jak twierdzą właściciele gospodarstw, trudno wymagać od gospodyni, która gotuje dla 6-8 osób, by kupiła zmywarkę do naczyń. I trudno sobie wyobrazić gospodarstwo bez dobrego wiejskiego jedzenia.

Póki co o wprowadzaniu HACCP w gospodarstwach agroturystycznych głośno się nie mówi. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej woli jednak dmuchać na zimne. Liczą na kompromis z instytucjami kontrolującymi, bo wprowadzane przepisy nie są dostosowane do polskich realiów.


POWIĄZANE

Rozpoczyna się II edycja konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turys...

Co  dziesiąte jabłko uprawiane w Europie pochodzi z Południowego Tyrolu, z tego ...

Włochy od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem Polaków, a Rzym, Mediolan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę