CTR_80917

Ekologiczne jasmoniany

5 września 2002

Naukowcy amerykańscy odkryli, że niektóre kwasy aromatyczne i jasmoniany – substancje nadające zapach jaśminowi – opóźniają kiełkowanie magazynowanych ziemniaków.

Opracowano i opatentowano metodę stosowania tych związków, która wkrótce zostanie sprawdzona na skalę przemysłową. Może znaleźć ona duże zastosowanie w rolnictwie ekologicznym, w którym nie wolno stosować substancji syntetycznych. Jasmoniany i kwasy aromatyczne są już obecnie używane w przemyśle perfumeryjnym i w produkcji przypraw.


POWIĄZANE

Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentó...

Francuska federacja rolnictwa ekologicznego twierdzi, że wspólna polityka rolna ...

Copa i Cogeca pochwaliły wysiłki poczynione przez unijnych negocjatorów na rzecz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę