Ekologiczne jasmoniany

5 września 2002

Naukowcy amerykańscy odkryli, że niektóre kwasy aromatyczne i jasmoniany – substancje nadające zapach jaśminowi – opóźniają kiełkowanie magazynowanych ziemniaków.

Opracowano i opatentowano metodę stosowania tych związków, która wkrótce zostanie sprawdzona na skalę przemysłową. Może znaleźć ona duże zastosowanie w rolnictwie ekologicznym, w którym nie wolno stosować substancji syntetycznych. Jasmoniany i kwasy aromatyczne są już obecnie używane w przemyśle perfumeryjnym i w produkcji przypraw.


POWIĄZANE

– Nie mamy nic cenniejszego jak młode pokolenie – podkreślił minister Jan Krzysz...

- Festyn "Barwy lata, dary jesieni" i "Krajowe Dożynki Ekologiczne" w Przysieku ...

Jeśli mają się spełnić prognozy specjalistów EKO branży, mówiące o dojściu warto...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę