aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

Ekologiczne jasmoniany

5 września 2002

Naukowcy amerykańscy odkryli, że niektóre kwasy aromatyczne i jasmoniany – substancje nadające zapach jaśminowi – opóźniają kiełkowanie magazynowanych ziemniaków.

Opracowano i opatentowano metodę stosowania tych związków, która wkrótce zostanie sprawdzona na skalę przemysłową. Może znaleźć ona duże zastosowanie w rolnictwie ekologicznym, w którym nie wolno stosować substancji syntetycznych. Jasmoniany i kwasy aromatyczne są już obecnie używane w przemyśle perfumeryjnym i w produkcji przypraw.


POWIĄZANE

Twierdzenia dotyczące ekologii: podwójne wysiłki weryfikacyjne mogą prowadzić do...

Wszyscy wszystkim składają życzenia. Oto kolejna dawka optymizmu i wspólnoty cel...

Herbatki funkcjonalne Zioła Mnicha – w trosce o zdrowie Chcąc zadbać o prawidłow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę