Ekologiczne pstrągi

10 lutego 2003

Właściciele gospodarstw rybackich coraz częściej decydują się na prowadzenie hodowli ekologicznej. Wymuszają to nie tylko wymogi ochrony środowiska ale także konieczność dostosowania do niektórych uregulowań unijnych.

W Niechmirowie w województwie łódzkim hodowane są pstrągi. Jeszcze do niedawna w stawie o powierzchni 100 m2 mogło być tu nie więcej niż 500 kg ryb. Teraz na tej samej powierzchni może pływać nawet 5 ton pstrągów. Mokrą paszę zastąpiono specjalnym granulatem. Tylko w ubiegłym roku w Niechmirowskim gospodarstwie wyhodowano ponad 70 ton ryb Od czterech lat wzrasta w Polsce spożycie ryb, statystyczny Polak zjada ich około 7 kg w ciągu roku, mieszkańcy Unii Europejskiej 30 kg. 


POWIĄZANE

W reakcji na ogłoszoną 12 czerwca w Luksemburgu decyzję ministrów rolnictwa UE w...

W środę zaczyna obowiązywać nowy system certyfikacji elektronicznej, który ma po...

Rośnie sektor polskiej żywności ekologicznej. Szacuje się, że w tym roku jego wa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę