Agrolok_280518

Ekologiczne - zdrowo

30 grudnia 2003

Kto preferuje zdrową żywność, bez nawozów i konserwantów - powinien zainteresować się pomysłem rolników spod Leżajska. Powołano tam stowarzyszenie gospodarstw ekologicznych. Piętnastu rolników już produkuje zdrową żywność, ale wciąż szuka rynków zbytu. W Unii Europejskiej takie gospodarstwa mają wielkie szanse powodzenia. U nas wciąż jeszcze walczą o swoje miejsce na rynku żywności.

To gospodarstwo państwa Sarzyńskich z Judaszówki koło Nowej Sarzyny. Właściciele starają się aby wszystko było tu ekologiczne począwszy od energii aż po żywność. Już dziś mogliby sprzedawać indyki, mąkę, ziemniaki i owoce. Na razie jednak wszystko co wyprodukują trafia tylko na ich stół. Podobne problemy ma większość leżajskich producentów ekologicznej żywości. Sytuację ma zmienić założone właśnie stowarzyszenie.

Rolnicy liczą na to, że w grupie będzie im łatwiej znaleźć odbiorców ale także sięgnąć po dotacje z Unii. Członkowie stowarzyszenia mają już plan działania. Swoje produkty chcą sprzedawać na rynku lokalnym. Na razie będą to warzywa i owoce. Aby podnieść konkurencyjność rolnicy chcą je dostarczać bezpośrednio do domu klienta.


POWIĄZANE

Kierownictwo resortu rolnictwa przyjęto we wtorek zaktualizowany Ramowy Plan Dzi...

Rolnictwo ekologiczne w Polsce zamiast spodziewanego dynamicznego rozwoju, od ki...

Przedstawiciele państw unijnych przyjęli we wtorek ostatecznie przepisy dotycząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę