Niemcy boją się ekologicznej żywności

4 października 2002

Skandal związany z dodawaniem nitrofenu do pasz spowodował, że Niemcy przestali ufać ekologicznej żywności. 

Według najnowszego raportu przygotowanego na zlecenie producentów sprzedaż mięsa z ekologicznych gospodarstw spadła o 1/4. Niemieccy rolnicy produkujący ekologiczne mięso byli liderami na unijnym rynku, ale już nie są. Skandal z nitrofenem spowodował, że nawet rodzimi konsumenci zrezygnowali z organicznej żywności. Według autorów raportu największe straty ponieśli drobiarze. Sprzedaż kurczaków z ekologicznych farm spadła o połowę, a wiele sieci handlowych zerwało z rolnikami kontrakty na dostawę towaru.


POWIĄZANE

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w ce...

Wydaje się, że rolnictwo ekologiczne w Polsce skazane jest na walkę o przetrwani...

W Krakowie 20-22 maja w Międzynarodowym Centrum Targowo- Kongresowym EXPO Polska...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę