Wiadomość

26 listopada 2008
Program ma zachęcić rolników do produkowania żywności o wysokich standardach. Artur Ławniczak, wiceminister rolnictwa: dajemy na to środki aby można było te produkty dobrze przygotować, dobrze wypromować i na tym zarobić. O wsparcie będą mogli ubiegać się producenci, którzy wytwarzają produkty regionalne wpisane na listę Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Maksymalny poziom dotacji wynosi ponad 3 tysiące złotych rocznie. Prawie tysiąc złotych wsparcia będzie przysługiwało producentom żywności ekologicznej. Na ponad 2 i pół tysiąca złotych mogą liczyć wytwórcy tak zwanej żywności integrowanej. Wysokość dotacji dla każdego producenta może być inna. Będzie ona wyliczana na podstawie kosztów poniesionych na uzyskanie odpowiednich certyfikatów. Artur Ławniczak, wiceminister rolnictwa: pozwoli to konsumentowi wybrać produkt o bardzo wysokiej jakości gdzie prowadzona jest na bieżąco cała kontrola procesu produkcji od żywienia go po stół. Pierwsze wnioski o przystąpienie do programu rolnicy będą mogli złożyć w przyszłym roku. Dotacje będą wypłacane przez pięć lat, ale dopiero po roku uczestnictwa w programie.

POWIĄZANE

Do 31 maja 2022 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje w...

31 maja 2022 r. mija podstawowy termin na ubieganie się o przyznanie płatności b...

Trwa przyjmowanie wniosków o płatności bezpośrednie i obszarowe z PROW za 2022 r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę