Od 1 września br. 19 zakładów przetwarzających mięso otrzymało prawo eksportu swoich wyrobów do Federacji Rosyjskiej.
Jest to wynikiem zakończenia pierwszego etapu kontroli polskich zakładów mięsnych przez federacyjne służby nadzoru weterynaryjnego i fitosanitarnego Wzrost zainteresowania tym kierunkiem eksportu jest bardzo widoczny, bowiem do tej pory zajmowały się tym tylko cztery zakłady przetwórstwa mięsa i kilka mleczarni.
W związku z tym, że w pierwszym etapie kontrolowane były tylko zakłady przetwarzające mięso, minister rolnictwa i rozwoju wsi Wojciech Olejniczak wystosował pismo do Szefa Federacyjnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej z zaproszeniem do szybkiego rozpoczęcia drugiego etapu kontroli polskich zakładów mięsnych i mleczarskich. Strona polska jest już gotowa do rozpoczęcia inspekcji we wrześniu. Szef polskiego resortu rolnictwa, na podstawie dotychczasowej współpracy służb weterynaryjnych jest przekonany, że kontrola również tym razem będzie dobrze przygotowana i pozwoli przeprowadzić audyt wszystkich zakładów, które chcą eksportować produkty pochodzenia zwierzęcego do Federacji Rosyjskiej.
Minister Wojciech Olejniczak zwrócił się również z prośbą o możliwość kontynuowania eksportu z polskich zakładów do dnia zakończenia inspekcji ekspertów rosyjskich.
Lista zakładów:
1. Zakłady Mięsne POLMET Sp. z o.o. – 
Brodnica 
2. Zakłady Mięsne "Stanisławów" 
3. Zakłady Mięsne "Sokołów" 
S.A. – oddział "Jarosław" – Tarnów 
4. PPHU "Alces" – Chłodnie Składowe – 
Tłokinia Kościelna Opatówek 
5. Zakłady Mięsne "Marko-Walichnowy" – 
Walichnowy 
6. Zakłady Mięsne "Sokołów" S.A. – oddział w Kole 
7. Zakłady 
Mięsne "Łmeat-Łuków" S.A. w Łukowie 
8. Sokołów – oddział w Sokołowie 
9. 
Ubojnia Wachowiak w Pniewach 
10. Chłodnie Warszawskie "Morspol" S.A. – 
Warszawa 
11. Eska Food Solutions Warszawa – Zakład Przemysłowy Morliny – 
Ostróda 
12-13. Zakłady Mięsne Bartek Sp. z o.o. – Kłosowice - przetwórnia i 
chłodnia
14. Zakład Ubojowo-Przetwórczy Pozmeat S.A. – Gądki 
15. Sokołów 
S.A. – oddział Zakładów Mięsnych "Jarosław" 
16. Zakłady Mięsne "Dolina Łąk" 
– Małaszewice 
17. Zakłady Mięsne Biernacki – ubojnia zwierząt rzeźnych – 
Golina 
18. Chłodnie Składowe Biernacki – Golina 
19. Przedsiębiorstwo 
Przemysłu Chłodniczego "Algor" Sp. z o.o. – Legnica