aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

ARR: koniec przyjmowania wniosków o dopłaty do przechowywania wieprzowiny

28 stycznia 2016
ARR: koniec przyjmowania wniosków o dopłaty do przechowywania wieprzowiny
PAP / Grzegorz Michałowski

Od 27 stycznia Agencja Rynku Rolnego zawiesza rozpatrywanie wniosków, które zgłoszono w ramach prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do 22 bm. do ARR wpłynęły 63 wnioski od 13 przedsiębiorców, którzy do prywatnego przechowania zgłosili ok. 6 tys. ton mięsa.

Najczęściej zgłaszano do przechowywania elementy wieprzowe bez kości na okres 90 dni - poinformował p.o. rzecznika prasowego ARR Tomasz Parzybut. Można było także wnioskować o przechowywanie wieprzowiny przez 120 i 150 dni.

Dopłatami do prywatnego przechowywania objęte jest mięso dobrej jakości handlowej, pochodzące od zwierząt, których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE, utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi, ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni i których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. z konieczności) oraz nie posiada cech dyskwalifikujących je do przechowywania lub spożycia po uprzednim przechowywaniu.

W tym roku zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia był szerszy niż w ubiegłym. Można było zgłosić m.in. tłuste elementy, które Federacja Rosyjska chętnie kupowała, a które obecnie trudno sprzedać na innych rynkach. Stąd większe zainteresowanie dopłatami.

W ubiegłym roku złożono 55 wniosków w ciągu niespełna 2 miesięcy.

Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi 10 ton dla produktów bez kości, 15 ton dla pozostałych produktów.

Wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny Agencja przyjmowała od 4 stycznia. Warunkiem przystąpienia do tego unijnego mechanizmu pomocowego była m.in. rejestracja przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR.

O zawieszeniu składania wniosków zdecydowała Komisja Europejska informując w rozporządzeniu, że "analiza sytuacji na rynku i stosowania systemu wsparcia (...) przemawia za jego zamknięciem". Mechanizm dopłat został wprowadzony w związku ze znacznym spadkiem cen tego mięsa na unijnym rynku.

Od akcesji Polski do UE do końca grudnia 2015 r. mechanizmem dopłat do prywatnego przechowywania w Polsce objęto: 22,3 tys. ton mięsa wieprzowego wydatkując na ten cel ogółem 31,6 mln zł (w latach 2008, 2011 i 2015).

(PAP)


POWIĄZANE

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Przy 428 głosach za, 131 przeciw i 44 wstrzymujących się, posłowie poparli przed...

Posłowie przyjęli zmiany we wspólnej polityce rolnej (WPR), aby zmniejszyć obcią...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę