MERCOSUR1
TSW_XV_2025

CZARNIKOW – W SEZONIE 2015/16 WYSOKI DEFICYT NA GLOBALNYM RYNKU CUKRU

22 stycznia 2016
CZARNIKOW  – W SEZONIE 2015/16 WYSOKI DEFICYT NA GLOBALNYM RYNKU CUKRU
zdj stockowe

W ocenie  sytuacji podażowo-popytowej z połowy grudnia 2015 roku firma analityczna i handlowa  Czarnikow podwoiła swoją prognozę deficytu cukru na światowym rynku w sezonie 2015/16  do  aż  8,2  mln ton.

Nie  podano  na razie  szacunków  produkcji  i  konsumpcji.  We wrześniowej  prognozie  firma  oszacowała nadwyżkę produkcyjną w sezonie 2014/15 na 3,8 mln ton.

Firma nie podała uzasadnienia dla tak dynamicznego podwyższenia  szacunku deficytu, ale zauważyła, że tak dużego spadku produkcji cukru na świecie nie było od siedmiu lat.

FAPA/FAMMU na podstawie Reuters


POWIĄZANE

Nowy rok i nowe szanse na otwarcie nowych rynków dla polskiej żywności wysokiej ...

Polska branża cukrownicza, od dekad oparta na węglu, stoi dziś przed kluczowym w...

USDA (The United States Department of Agriculture) finalizuje trzecią nową regul...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę