Bezpieczny polski drób 

19 lipca 2002

Upały skutecznie zmniejszyły zainteresowanie mięsem, w tym również drobiowym. Na szczęście dla hodowców drobiu jego spożycie w skali roku ciągle rośnie. Co roku jemy około 17 kg białego mięsa.

Drobiarze zmniejszają produkcję. Kupowane teraz pisklęta trafią do uboju we wrześniu, czyli w terminie papieskiej wizyty. Według hodowców,  zawsze gdy są pielgrzymki rośnie pobyt na drób. Jednak z drugiej strony wykorzystują to również importerzy, ponieważ ich towar jest tańszy.

Od dwóch tygodni zarówno ceny skupu brojlerów jak i indyków są stabilne ale na bardzo niskim poziomie. Ubojnie nie mogą sobie pozwolić na podwyżki ceny skupu, bo gotowe produkty są tanie.

Ceny drobiu:

  • brojlery – 2,52-2,80 zł/kg,
  • indory – 3,80-3,95 zł/kg,
  • indyczki – 3,50-3,60 zł/kg.

Zdaniem drobiarzy po ostatniej aferze z zakażonym drobiem powinny zostać wzmocnione kontrole na granicy. Nasz towar jest bezpieczny – mówią.


POWIĄZANE

Dobiegają końca prace hodowlane nad „rosyjskim brojlerem kurzym”, który ma spowo...

Światowa produkcja jaj w tym roku powinna osiągnąć 74 miliony ton. Jak policzył ...

Według nieoficjalnych informacji przedstawiciele Unii Europejskiej są blisko zaw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę