Biogaz_III Forum 2025

Campylobacter częściej atakuje kurczęta ekologiczne

10 kwietnia 2003

Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii i Danii wykazały, że kurczęta z chowu ekologicznego częściej zakażają się bakteriami Campylobacter niż hodowane systemem intensywnym.

Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że kurczęta utrzymywane według zasad rolnictwa ekologicznego znacznie częściej są zakażane bakteriami Campylobacter niż ptaki chowane zgodnie z normami rolnictwa intensywnego. Bakterie te wykryto we wszystkich przebadanych stadach kurcząt ekologicznych (65 stad) i w 50% stad utrzymywanych według zasad chowu intensywnego (205 stad). 

Naukowcy uważają, że zasadniczy wpływ na poziom zakażenia ptaków ma system utrzymania – według norm rolnictwa ekologicznego ptaki przebywają na wybiegu i tu ulegają zakażeniu. Podobne wyniki badań uzyskali naukowcy duńscy.


POWIĄZANE

Ptasia grypa w Brazylii: pierwszy przypadek w zakładzie komercyjnym co prowadzi ...

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...

Firma Lisner ogłosiła wycofanie jaj pochodzących od kur utrzymywanych w klatkach...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę