aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Drób

18 kwietnia 2008
Kto może wycofuje się z eksportu. Prawie cała produkcja zostaje w kraju, a ceny spadają. Wolny rynek za brojlery płaci już 3 złote za kilogram, a bywa że jeszcze mniej. Przy wciąż drożejących paszach oznacza to ze teraz na kurczakach się nie zarabia ale traci.

Duże zakłady które podpisują z hodowcami umowy kontraktacyjne płaca średnio 3 złote 20 groszy, ale i tu zanosi się na korekty. 3 złote 40 groszy można dostać tylko za tzw. kurczaki grillowe, ważące niewiele powyżej półtora kilograma.

indyki   zł/kg
ceny skupu netto  
indyki
   indory   4,35 – 4,50
   indyczki 4,10 – 4,30

Nieco inna sytuacja jest z indykami, tu też zawodzi eksport, ale przy niskich cenach skupu hodowcy ograniczyli produkcję. Gdy towaru zaczęło brakować ubojnie nie miały innego wyjścia jak tylko podnieść stawki.

mięso drobiowe  
filety z kurczaka      11,00  zł/kg
ćwiartki         3,70 – 3,80  zł/kg
tuszki           4,20 – 4,30  zł/kg

filety z piersi indyczej     
 ceny eksportowe 3,80 – 4,00 euro/kg
     krajowe    12,50 – 13,00  zł/kg

Na krajowym rynku ceny mięsa drobiowego niskie. Handel odbiera mało i mało płaci. Ale w sklepach spadku cen nie widać.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę