Claas_20.11.2020shiuz_750x100_1102020

Ceny - Drób

18 kwietnia 2008
Kto może wycofuje się z eksportu. Prawie cała produkcja zostaje w kraju, a ceny spadają. Wolny rynek za brojlery płaci już 3 złote za kilogram, a bywa że jeszcze mniej. Przy wciąż drożejących paszach oznacza to ze teraz na kurczakach się nie zarabia ale traci.

Duże zakłady które podpisują z hodowcami umowy kontraktacyjne płaca średnio 3 złote 20 groszy, ale i tu zanosi się na korekty. 3 złote 40 groszy można dostać tylko za tzw. kurczaki grillowe, ważące niewiele powyżej półtora kilograma.

indyki   zł/kg
ceny skupu netto  
indyki
   indory   4,35 – 4,50
   indyczki 4,10 – 4,30

Nieco inna sytuacja jest z indykami, tu też zawodzi eksport, ale przy niskich cenach skupu hodowcy ograniczyli produkcję. Gdy towaru zaczęło brakować ubojnie nie miały innego wyjścia jak tylko podnieść stawki.

mięso drobiowe  
filety z kurczaka      11,00  zł/kg
ćwiartki         3,70 – 3,80  zł/kg
tuszki           4,20 – 4,30  zł/kg

filety z piersi indyczej     
 ceny eksportowe 3,80 – 4,00 euro/kg
     krajowe    12,50 – 13,00  zł/kg

Na krajowym rynku ceny mięsa drobiowego niskie. Handel odbiera mało i mało płaci. Ale w sklepach spadku cen nie widać.


POWIĄZANE

W związku z potwierdzeniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na tereni...

Główny Lekarz Weterynarii informuje o wyznaczeniu 50 i 51 (18 i 19 w II półroczu...

W województwie zachodniopomorskim potwierdzono pierwszy przypadek wysoce zjadliw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę