aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny drobiu poszybowały w górę

22 maja 2003

Prywatne ubojnie płacą za kilogram żywca nawet 3,5 zł. I na tym nie koniec. Prognozuje się, że cena może wzrosnąć jeszcze o około 50 gr za kilogram.

Teraz ubojnie kupują każdą ilość brojlerów. Przy okazji skoku cen powraca pytanie – ile naprawdę produkuje się w Polsce żywca drobiowego? Po tym co się teraz dzieje na rynku wygląda na to, że wcale nie za dużo. A przecież wmawia się producentom, że jest wręcz odwrotnie.

Dlaczego więc kiedy w Europie i USA szaleje ptasia grypa i granice są zamknięte dla zwierząt z Niemiec, Belgii, Holandii oraz USA, to w Polsce towaru zaczyna brakować.


POWIĄZANE

Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Iran rozpoczyna wysyłki jaj k...

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę