aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Kurczaki

3 grudnia 2015
Nieoczekiwana czy raczej oczekiwana zmiana na rynku żywca drobiowego.
Ceny skupu które jeszcze na przełomie listopada i grudnia spadały, teraz idą w górę. Korekty cenników widać na razie tylko na wolnym rynku. Bo tu reakcje zawsze są najszybsze. Duże zakłady obserwują co robi konkurencja i podwyżki dopiero planują. Być może już od nowego tygodnia.

Po okresie nadprodukcji zaczęło się poszukiwanie kurczaków. To zawsze stawia hodowców na mocniejszej pozycji.

W górę poszły ceny tuszek. Przetwórnie nie mają więc wyjścia i muszą podzielić się z drobiarzami częścią zysków.

Dziś najczęściej za kilogram żywca zakłady płacą od 3 złotych do 3 złotych 10 groszy za kilogram.

Więcej można dostać przy indywidualnych negocjacjach lub za kurczaki małe tak zwane grillowe. Cena maksymalna to 3 złotych 40 groszy.

Ale to wciąż poniżej oczekiwań hodowców. Zimą kurczaki gorzej przyrastają, wyższe są koszty ogrzewania, a do tego rekordowo droga jest pasza.

Zdaniem hodowców żeby rekompensować wyższe koszty produkcji, kurczaki powinny być skupowane przynajmniej po 3 i pół złotego.


ŻYWIEC DROBIOWY               zł/kg
średnie ceny skupu     
brojlery
     umowy kontraktacyjne  3,00 – 3,10
     wolny rynek           2,90 – 3,10    
indory                     4,90 – 5,25
indyczki                   4,62 – 4,80


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę