Coraz mniejszy handel na drobiowym rynku

13 sierpnia 2004

Na krajowym rynku handel z dnia na dzień coraz mniejszy. Sprzedaje się - podobnie jak w przypadku wieprzowiny - to, co najtańsze. Przeważnie korpusy i mięso odkostnione.

Kilogram korpusów kosztuje od 1,5 do 1,70 zł . Zdaniem maklerów to wygórowana cena, którą napędził eksport tego towaru na wschód. Rosjanie czy Ukraińcy kupują teraz jak najmniej przetworzone towary i sami już produkują parówki, które jeszcze do niedawna były dobrym towarem eksportowym.

Na naszym rynku bardzo słabo sprzedają się filety z kurczaków. Jednak firmy, którym udaje się wyeksportować ten towar do państw byłej "Pietnastki" zarabiają znacznie więcej niż w kraju.


POWIĄZANE

Przemysł drobiarski w Ghanie znajduje się w dramatycznej sytuacji. Już ponad poł...

Polskie drobiarstwo korzysta na bardzo dobrej koniunkturze międzynarodowej. Dane...

Meksykańskie władze, aby skuteczniej walczyć z podwyżkami cen mięsa na rynku kra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę