Coraz mniejszy handel na drobiowym rynku

13 sierpnia 2004

Na krajowym rynku handel z dnia na dzień coraz mniejszy. Sprzedaje się - podobnie jak w przypadku wieprzowiny - to, co najtańsze. Przeważnie korpusy i mięso odkostnione.

Kilogram korpusów kosztuje od 1,5 do 1,70 zł . Zdaniem maklerów to wygórowana cena, którą napędził eksport tego towaru na wschód. Rosjanie czy Ukraińcy kupują teraz jak najmniej przetworzone towary i sami już produkują parówki, które jeszcze do niedawna były dobrym towarem eksportowym.

Na naszym rynku bardzo słabo sprzedają się filety z kurczaków. Jednak firmy, którym udaje się wyeksportować ten towar do państw byłej "Pietnastki" zarabiają znacznie więcej niż w kraju.


POWIĄZANE

W dniu 03 stycznia 2021 r. za pośrednictwem polskiej placówki dyplomatycznej w M...

Informuję, że na oficjalnej stronie internetowej Departamentu Nadzoru Weterynary...

W dniu 04.01.2021 w godzinach wieczornych Główny Lekarz Weterynarii otrzymał z P...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę