aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Dopłaty tylko dla rodzimych producentów

7 sierpnia 2002

Koszty produkcji jaj są wyższe niż cena jaką można za nie uzyskać. 

Opłacalna jest jedynie sprzedaż jaj największych, ale stanowią one niestety tylko około 7% całkowitej produkcji. Obecnie średnia cena zbytu jaj wynosi zaledwie 10 gr za sztukę. Pomimo spadających cen pasz oraz sprowadzaniu coraz tańszych opakowań ze wschodu, taka stawka nie jest w stanie pokryć kosztów utrzymania niosek. A producenci nie mają już z czego dokładać, zwłaszcza, że banki odmawiają im udzielania kredytów. Dlatego sprzedają jaja za bezcen lub rezygnują z produkcji.

Powodem rozregulowania krajowego rynku jest wciąż trwający import tańszych piskląt i jaj wylęgowych z południa. Zdaniem drobiarzy Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz minister rolnictwa powinni podjąć odpowiednie kroki mające na celu zahamowanie importu. Uważają, że firmy sprowadzające do kraju zagraniczne pisklęta i jaja wylęgowe nie powinny korzystać z kredytów preferencyjnych. Co więcej, powinny zwrócić to, co państwo dopłaciło do ich pożyczek. A dopłatami powinno się wspierać jedynie krajowych producentów.

Trochę więcej powodów do zadowolenia mają producenci brojlerów. Ostatnio wzrosło zapotrzebowanie na krajowe mięso drobiowe. Większe zamówienia składają zarówno odbiorcy detaliczni, jak i przemysł przetwórczy. A cena brojlerów w skupie już trzeci tydzień utrzymuje się na poziomie około 2,80 zł za kg.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę