Drobiarze boją się ptasiej grypy

27 września 2005

Kontrahenci z Europy bardziej boją się ptasiej grypy, niż wysokich cen, dlatego wciąż sporym powodzeniem cieszą się nasze filety z kurczaka. Kupują Włosi, Grecy i coraz częściej Niemcy. Podpisywane są także umowy z odbiorcami ze Skandynawii, ale ci żądają dodatkowych badań na obecność salmonelli. To kosztuje a nie wszyscy producenci pozytywnie przechodzą ten test.

Krajowa sprzedaż mięsa drobiowego nie jest duża, bo przy takich cenach nie opłaca się robić zapasów- oceniają maklerzy giełd towarowych. Tak zwane elementy grillowe odkładają się w magazynach. Tanieją kurczaki.

Chętni znajdują się tylko na niektóre elementy z indyka. Sprzedają się jedynie filety, skrzydła i podudzia. W ofercie giełd jest towar z Brazylii, ale nie cieszy się dobrą opinią. Filety zawierają dużo wody, co psuje ich jakość.


POWIĄZANE

Jakby na przekór naukowcom, którzy przekonują, że wirus grypy ptaków lepiej „czu...

W 2016 roku amerykański eksport jaj i produktów jajecznych wyniósł 202 miliony d...

Rząd Filipin zakazał przywozu żywego drobiu i produktów drobiowych z Arabii Saud...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę