aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

Holenderski drób kontra Salmonella

5 września 2002

Badania przeprowadzone przez holenderską organizację hodowców drobiu wykazały, że jedynie 2% próbek mięsa drobiu było zakażonych Salmonellą enteritidis lub S. typhimurium. Oznacza to ogromny spadek w porównaniu ze stanem w poprzednich latach.

Badania przeprowadzono w styczniu i w lutym br. i objęły one 52% krajowego pogłowia brojlerów. Plan wyeliminowania Salmonelli zakładał, że do końca 2001 r. zakażenie pogłowia drobiu będzie mniejsze niż 10%, a do końca 2002 r. – mniejsze niż 5%. Jaja drobiu są obecnie praktycznie wolne od Salmonelli. Osiągnięto to stosując rygorystyczne zasady higieny, a także nie dopuszczając do sprzedaży jaj konsumpcyjnych ze stad niosek, w których występowała Salmonella.


POWIĄZANE

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...

To wyjątkowe wydarzenie i idealna okazja, by rozprawić się z “rybimi” mitami, po...

Polska umacnia swoją pozycję europejskiego lidera w produkcji mięsa drobiowego! ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę