CTR_80917

Holenderski drób kontra Salmonella

5 września 2002

Badania przeprowadzone przez holenderską organizację hodowców drobiu wykazały, że jedynie 2% próbek mięsa drobiu było zakażonych Salmonellą enteritidis lub S. typhimurium. Oznacza to ogromny spadek w porównaniu ze stanem w poprzednich latach.

Badania przeprowadzono w styczniu i w lutym br. i objęły one 52% krajowego pogłowia brojlerów. Plan wyeliminowania Salmonelli zakładał, że do końca 2001 r. zakażenie pogłowia drobiu będzie mniejsze niż 10%, a do końca 2002 r. – mniejsze niż 5%. Jaja drobiu są obecnie praktycznie wolne od Salmonelli. Osiągnięto to stosując rygorystyczne zasady higieny, a także nie dopuszczając do sprzedaży jaj konsumpcyjnych ze stad niosek, w których występowała Salmonella.


POWIĄZANE

Niedawno informowaliśmy o pojawieniu się ogniska grypy ptaków w stadzie komercyj...

W Korei Południowej w ostatnich trzech miesiącach nie wykryto żadnego przypadku ...

Wirus podtypu H5 został znaleziony w stadzie złożonym z 42 tysięcy kur nieśnych....


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę