Holenderski drób kontra Salmonella

5 września 2002

Badania przeprowadzone przez holenderską organizację hodowców drobiu wykazały, że jedynie 2% próbek mięsa drobiu było zakażonych Salmonellą enteritidis lub S. typhimurium. Oznacza to ogromny spadek w porównaniu ze stanem w poprzednich latach.

Badania przeprowadzono w styczniu i w lutym br. i objęły one 52% krajowego pogłowia brojlerów. Plan wyeliminowania Salmonelli zakładał, że do końca 2001 r. zakażenie pogłowia drobiu będzie mniejsze niż 10%, a do końca 2002 r. – mniejsze niż 5%. Jaja drobiu są obecnie praktycznie wolne od Salmonelli. Osiągnięto to stosując rygorystyczne zasady higieny, a także nie dopuszczając do sprzedaży jaj konsumpcyjnych ze stad niosek, w których występowała Salmonella.


POWIĄZANE

Po światowym kryzysie finansowym z lat 2006 – 2007, po krachu na amerykańskim ry...

W Korei Południowej rozpoczęto wybijanie około 120 tysięcy sztuk drobiu, co ma z...

W 2017 r. sytuacja ekonomiczna producentów jaj w UE jest korzystniejsza niż w I ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę