aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Jajka albinosy

1 października 2004

Masową produkcję jajek o białych żółtkach rozpoczęto w Japonii. Jak utrzymują japońscy kucharze - są one sekretem wypieku idealnego biszkoptu.

Żołtka-albinosy mają taki sam smak i te same właściwości co żółtka żółte, lecz dają większe możliwości kucharzom i cukiernikom.

Jednym z najdroższych wypieków w Japonii jest tzw. biała gąbka - ciasto podawane podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty.

Kompania QP, która jest głównym producentem jajek z białymi żółtkami, korzysta w tej materii z wiekowych doświadczeń azjatyckich hodowców drobiu. Okazuje się, że jeśli kurczęta i kury karmi się tylko ryżem, to większość pigmentów żółtych i czerwonych znika z żółtka. Specjaliści utrzymują, że do wybielenia żółtek potrzebne są także inne zmiany w diecie drobiu. Szczegółów nie podano.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę