Dziwne "produkty" udające proszek jajeczny wciąż psują rynek naszym producentom.
Sprowadzane teraz głównie ze Szwecji różnego typu mieszanki jajek i np. mączki sojowej w Polsce sprzedawane są jako czysty proszek jajeczny. Towar ten jest tańszy, ale znacznie gorszej jakości – mówią nasi producenci.
Szokujące jest to, że chętnie kupują go nie tylko małe cukiernie, ale nawet duże zakłady branży cukierniczej, które mają własne laboratoria i przynajmniej teoretycznie bez trudu mogą sprawdzić jego jakość. Popyt na rynku jest mały. Wiele firm cukierniczych ograniczyło produkcję. Jaj jest wciąż dużo, a ich ceny są niskie – odwrotnie niż w Unii. Naszym producentom udaje się je wysyłać głównie do Hiszpanii i Włoch.
Na targowiskach ceny jaj są bez zmian. Najczęściej trzeba za nie zapłacić 30 groszy za sztukę.
|
Ceny hurtowe jaj (zł/szt.) | |
| XL | 0,20-0,22 |
| L | 0,18-0,19 |
| M | 0,16-0,17 |
| S | 0,12-0,15 |
|
Ceny targowiskowe jaj (zł/szt.) | |
| woj. mazowieckie | 0,23-0,40 |
| woj. warm-mazurskie | 0,25-0,30 |
| woj. świętokrzyskie | 0,25-0,40 |
| woj. kujawsko-pomorskie | 0,27-0,33 |