OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Maleje produkcja kurcząt

19 września 2002

Polski rynek drobiarski jest nasycony. Nadal odczuwalne są skutki ubiegłorocznej nadprodukcji drobiu. W województwie łódzkim maleje liczba tzw. wsadów czyli ilość kurcząt w kurnikach.

Ostatnio spożycie drobiu w kraju wzrosło, jego poziom w przeliczeniu na mieszkańca osiągnął 17 kilogramów czyli jest zbliżony do tego w krajach Unii. Mimo to producenci nastawiają się na mniejszą ilość cykli produkcyjnych, wpływ ma na to import.

Ceny są bardzo zróżnicowane, nie narzekają tylko najwięksi przedsiębiorcy. W zakładach działających w tzw. strefie wolnego obrotu, które nie działają w oparciu o zlecenia agencyjne wahają się nawet od 2 do 3 i pół złotego za kilogram.

Według specjalistów szansą dla małych ubojni jest integracja i przystosowanie się do tzw. produkcji zintegrowanej, od momentu wylęgu kurcząt aż do ich przerobu na produkt końcowy.


POWIĄZANE

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa...

Firma Lisner ogłosiła wycofanie jaj pochodzących od kur utrzymywanych w klatkach...

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, brazylijscy eksporterzy wy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę