aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Mięso drobiowe w hipermarketach nie zachwyca

5 lutego 2003

Jakość mięsa sprzedawanego w hipermarketach pozostawia wiele do życzenia. Produkty nie zawsze odpowiadają normom, są źle oznakowane. Bywa, że zamiast mięsa jest w nich w większości skrobia czy galareta – wynika ze wspólnej kontroli NIK i Inspekcji Handlowej. 

Najwyższa Izba Kontroli przeprowadziła kontrolę dotyczącą działań administracji rządowej w zakresie nadzoru nad produkcją i obrotem produktami drobiarskimi. Skontrolowała między innymi inspekcje weterynaryjne i sanitarne, celne ,11 zakładów drobiarskich oraz jedną chłodnię. Inspekcja Handlowa skontrolowała 13 supermarketów ze stoiskami lub z działami drobiarskimi. Kontrolą objęto lata 2000-2001 i pierwszy kwartał 2002 roku. 

Kontrola NIK wykazała małą skuteczność nadzoru nad jakością sprzedawanych artykułów drobiarskich sprawowanego przez organa weterynaryjne i sanitarne, a także przez kontrolę wewnętrzną tych jednostek. Bez zgody inspekcji sanitarnej i weterynaryjnej prowadzono sprzedaż lub produkcję artykułów mięsnych. Sprzedawano towary nie zawsze odpowiadające obowiązującym normom, źle oznakowane, o zaniżonych cenach.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę