aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Niedozwolone ilości toksycznych dioksyn w jajach

24 stycznia 2005

Część produkowanych w Niemczech jaj zawiera niedozwolone ilości toksycznych dioksyn. Ministerstwo ochrony konsumentów, po przeprowadzonych badaniach, potwierdziło wcześniejsze doniesienia prasy, a szefowa resortu rolnictwa, Renate Kuenast, wezwała do wycofania ze sprzedaży wszystkich jaj zawierających trujące substancje.

Badania pokazały, że jaja wyprodukowane w chowie klatkowym zawierają prawie 3 razy mniej dioksyn. Eksperci podejrzewają, że przyczyną takiej sytuacji jest zanieczyszczona gleba. "Nie ma powodów do paniki"- mówią przedstawiciele organizacji konsumenckich. "Zjedzenie kilku jajek nie grozi zatruciem"- dodają. Paradoksalnie to Niemcy aktywnie zabiegali o zaostrzenie norm zawartości dioksyn w żywności, które obowiązują w Unii od początku roku.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę