aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Nowoczesna koncepcja żywienia indyków

31 stycznia 2012
Wytwórnia Pasz Cedrob Pasze, oferując nową jakość wśród producentów pasz, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom producentów indyków rzeźnych. Sześciofazowy program żywienia tych ptaków w ofercie Wytwórni pozwala na pełne wykorzystanie potencjału genetycznego gatunku, przy zastosowaniu nowoczesnej technologii produkcji pasz.
Istotnym założeniem produkcji mieszanek paszowych Wytwórni Pasz Cedrob Pasze jest dbałość o bezpieczeństwo produktu finalnego oraz ich urozmaicony skład. Tworząc mieszanki paszowe wytwórnia dba o ich urozmaicony skład, stosując np. kilka rodzajów komponentów zbożowych, by nie wprowadzać do żywienia ptaków monodiety.
Ważna, z punktu widzenia bezpieczeństwa mieszanek paszowych, jest prawidłowa ocena surowca oraz wyprodukowanej paszy. Taką gwarancję Cedrob Pasze uzyskuje dzięki specjalistycznie wyposażonemu laboratorium i wykwalifikowanemu personelowi.

Nowoczesna technologia
Szczegółowe badanie surowca odbywa się m.in. za pomocą aparatury działającej w bliskiej podczerwieni, zapewniającej szybkie i miarodajne poznanie wyniku.
W celu właściwego zbilansowania poszczególnych mieszanek paszowych Cedrob Pasze wykorzystuje jeden z najnowocześniejszych programów komputerowych. To pozwala na osiąganie wyników produkcyjnych na poziomie odpowiadającym standardom, a często je przewyższającym.
Natłuszczanie mieszanek paszowych
Na wysoką jakość produktów Cedrob Pasze wpływa sposób dodawania tłuszczy roślinnych i zwierzęcych  do mieszanek paszowych - w dwóch lub trzech miejscach dozowania podczas procesu produkcyjnego. Jest to bezpieczniejsze ze względu na dokładniejsze rozmieszczenie surowca w paszy. Ponadto, wspomniana praktyka daje pewność, iż surowiec został wydozowany w ilości pokrywającej zapotrzebowanie pokarmowe ptaków. Co więcej, tłuszcze dostarczają niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie syntetyzuje i musi je otrzymać w pożywieniu. Należy przy tym zaznaczyć, iż stosowanie tłuszczów o niskiej jakości może obniżać ich kaloryczność i skutkować zwiększonym zużyciem paszy oraz problemami natury metabolicznej, a co za tym idzie podniesieniem kosztów produkcji na fermach indyczych.
Bezpieczeństwo
W  celu  zwiększenia  bezpieczeństwa produkowanych pasz dla indyków, mieszanki paszowe w ofercie Cedrob Pasze wzbogacone są o preparat zakwaszająco - konserwujący. Ponieważ dawka preparatu  gwarantuje  działanie konserwujące  paszy,  nie  należy rezygnować  ze  stosowania  tych środków  bezpośrednio  na  fermie.
 Dodawanie do paszy preparatu zakwaszająco - konserwującego utrudnia,  a  wręcz  uniemożliwia rozwój  patogennych  mikroorganizmów - bakterii i grzybów oraz zabezpiecza przed powstawaniem mikotoksyn. Ograniczenie wpływu niekorzystnych  mikroorganizmów na  organizm  zwierząt  wiąże  się z działaniem zapobiegającym biegunkom, które mogą być wywoływane przez te drobnoustroje. Z kolei higienizacja paszy ogranicza do minimum obecność  bakterii w kruszonych i granulowanych mieszankach paszowych, w tym bakterii beztlenowych i salmonelloz oraz mikotoksyn. Higienizacja paszy to proces polegający na oddziaływaniu temperatury na mieszankę paszową w odpowiednim przedziale czasowym, co nie obniża jej wartości odżywczej, a znacznie zwiększa jej bezpieczeństwo. Kolejnym rozwiązaniem mającym na celu jak najlepsze wykorzystanie składników pokarmowych z paszy jest dodawanie do niej płynnych preparatów enzymatycznych po zakończonym procesie granulacji i wychłodzeniu paszy. Ma to ogromne znaczenie przede wszystkim z tego względu, że enzymy dodawane są do paszy po obróbce termicznej (higienizacja) i procesie granulacji. Stosowanie natrysku enzymów na zimny granulat, daje nam pewność, że spełnią one w jak najszerszym zakresie swoją rolę, która ma znaczący wpływ na efektywność trawienia składników pokarmowych. Wzbogacanie mieszanek paszowych w enzymy przed obróbką termiczną i procesem granulacji mogłoby doprowadzić do ich niewielkiej lub częściowej dezaktywacji, gdyż są one białkami wrażliwymi na wysoką temperaturę.

Zarówno higienizacja paszy, jak i dozowanie enzymów na zimny granulat, stanowią innowacyjną technologię, charakteryzującą nowoczesne wytwórnie pasz, jak Cedrob Pasze.  6-fazowy program żywienia indyków rzeźnych, rekomendowany przez firmę, został opracowany w oparciu o najnowszą wiedzę i zalecenia z zakresu żywienia indyków. Zgodnie z jego założeniami do 12 tygodnia życia indyków stosuje się profilaktykę kokcydiostatyczną. W nowoczesnej koncepcji żywienia zwierząt i drobiu, bezpieczeństwo oraz jakość mieszanek paszowych jest gwarantem sukcesu nie tylko wytwórni paszy, ale przede wszystkim producentów żywca.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę