Ograniczają drób

18 kwietnia 2008
Eksport drobiu na unijne rynki zaczyna wyhamowywać. Winna jest zbyt silna złotówka, która powoduje, że handel z Zachodem staje się coraz mniej opłacalny. Analitycy twierdzą, że to dopiero początek problemów z eksportem.

W ubiegłym roku polskie zakłady drobiarskie wywiozły za granicę ponad 270 tysięcy ton drobiu. Taka ilość stawia nas na czołowym miejscu w Europie. Eksporterzy tracą jednak pozycję lidera. Główny powód to mocna złotówka.

Leszek Kawski Krajowa Rada Drobiarstwa: dzisiaj mamy sygnały od największych firm, że około 10 – 15 % już ograniczyły swój eksport w tamtą stronę.

2 lata temu europejską walutę wyceniano średnio na 4 złote i 30 groszy. Tegoroczny kurs jest prawie złotówkę niższy.

Andrzej Gantner, PFPŻ: to nie tylko złotówka ale także koszty energii. Koszty paliw, koszty płac. To wszystko. Bardzo szybko doganiamy średnią kosztów Unii Europejskiej i przestajemy być konkurencyjni.

Przedsiębiorcy narzekają też na brak strategii wspierania polskiego eksportu żywności. Czarne scenariusze przewiduję, że wkrótce pojawią się nowe kłopoty z obroną wewnętrznego rynku przed napływem znacznie tańszych produktów z Zachodu.


POWIĄZANE

Bardzo ciekawe wiadomości otrzymujemy z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz,...

Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) trwa trend wzrostowy ...

Drobiarski świat z zapartym tchem śledzi czy grypa ptaków dotrze w tym sezonie d...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę