Polski drób sprzedaje się bardzo dobrze

14 czerwca 2005

Mimo że na unijny rynek dotarł już drób z brazylijskiego kontyngentu, to nasz towar nadal sprzedaje się bardzo dobrze. Magazyny są już puste - mówią maklerzy.

Najwięcej drobiu wysyłamy do Anglii, Skandynawii i do Niemiec. Ceny eksportowe znacznie poszły w górę. Filety z kurczaka sprzedawane są powyżej 13 zł za kilogram. Ćwiartki z kurczaka, powyżej 5 zł. Czy utrzyma się dobra passa w handlu drobiem? Tego nie wiadomo. Brazylijskie mięso jest tańsze, ale gorszej jakości. Z kolei pośrednicy informują, że wkrótce może zabraknąć żywca drobiowego i ewentualne kontrakty na sprzedaż nie dojdą do skutku.

Z kolei na rynku wieprzowiny eksport znikomy. Jednak dzisiaj zapanowało lekkie ożywienie w handlu półtuszami. Za klasę R kontrahenci płacą ponad 5 zł za kilogram.


POWIĄZANE

Nastroje wśród brytyjskich producentów jaj nadal nie uległy poprawie. Cały czas ...

Amerykański gigant mięsny, firma Tyson Foods Inc., ulokował kapitał inwestycyjny...

Z obniżonej do 12 proc. stawki podatku dochodowego PIT w trakcie roku skorzystaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę