aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Prognoza cen drobiu na rynku krajowym – informacja IERiGŻ

14 grudnia 2004

O znaczeniu mięsa i przetworów z drobiu dla polskiego konsumenta świadczy fakt, iż spożycie drobiu stanowi 28% ogólnej konsumpcji mięsa, a w 2003 r. gospodarstwa domowe przeznaczyły na zakup drobiu średnio ok. 5% całych wydatków na żywność. Równocześnie stanowiło to jedną piątą ich wydatków na mięso czerwone.

Rok 2004 jest szczególnym okresem w rozwoju rynku drobiarskiego w Polsce ze względu na akcesję do Unii Europejskiej i związane z tym zmiany dotyczące zarówno zasad funkcjonowania rynku, jak i procedur dostosowawczych do nowych warunków. Najważniejsze z tych zmian to swobodna konkurencja na jednolitym rynku rozszerzonej Unii, brak możliwości ochrony rynku krajowego przed przywozem towaru od partnerów ze Wspólnoty przy pomocy ceł, włączenie w reżim handlu zagranicznego UE z krajami trzecimi.
Okres jaki minął od momentu akcesji (1 maja 2004 r.) jest jednak zbyt krótki aby można było dokonywać ocen opartych na pogłębionych analizach zjawisk. Obserwacje prowadzone w ciągu dwóch miesięcy nie dają podstaw do wyciągania daleko idących wniosków, a interpretacja zaobserwowanych zjawisk musi być siłą rzeczy bardzo ostrożna.

W 2003 r. nastąpił dalszy 8-procentowy wzrost produkcji drobiu w Polsce. Decydował o tym silnie rozwijający się eksport do UE, który w skali całego roku był o prawie 90% większy niż w 2002 r. i stanowił ponad 13% produkcji. Przeważająca część wzrostu produkcji została przeznaczona na zwiększenie eksportu. W następstwie tego podaż na rynku krajowym wzrosła zaledwie o ok. 2%. Wyczerpanie się w końcu roku kontyngentu bezcłowego na eksport do UE przerwało okres dobrej koniunktury i ustabilizowało ceny drobiu. Do maja 2004 r., tj. do zniesienia ceł w obrotach z UE po akcesji, eksport odbywał się na normalnych warunkach. Miesięczny wywóz mięsa drobiowego z Polski zmniejszył się o połowę w porównaniu z ostatnim kwartałem 2003 r. Eksporterzy oczekiwali na otwarcie rynku.

Polski handel zagraniczny drobiem (tys. ton)

  I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
IMPORT

       - 2003

       - 2004

 

1,06

0,97

 

2,34

1,60

 

2,58

4,17

 

0,91

2,84

 

2,19

0,06

 

1,65

0,07

1,74 1,78 1,63 1,74 1,86 2,47
EKSPORT

       - 2003

       - 2004

 

4,08

5,89

 

4,14

5,99

 

5,66

5,87

 

6,15

5,04

 

7,11

8,00

 

5,33

9,08

9,96 7,62 10,1 14,9 13,8 11,9

O rozwoju rynku w pierwszej połowie 2004 r. w dużym stopniu zadecydował handel zagraniczny. Z porównania pierwszego półrocza 2004 i 2003 wynika, że w roku bieżącym silnie zwiększyły się obroty żywcem i mięsem drobiowym. Wywóz drobiu żywego był o 180% większy, w tym do rozszerzonej UE o 133%. Natomiast mięsa drobiowego odpowiednio o 18 i 19,5% większy. Równocześnie znacząco wzrósł import mięsa drobiowego o 117%, w tym z UE o 56% oraz żywca odpowiednio o 136 i 137%. Udział partnerów z rozszerzonej UE w polskim wywozie drobiu żywego zmniejszył się w pierwszym półroczu 2004, natomiast w wywozie mięsa drobiowego, nieznacznie wzrósł.

Według wstępnych danych GUS, produkcja żywca drobiowego w Polsce wyniosła w pierwszym półroczu 2004 r. 617,8 tys. ton i była o 7,1% większa niż przed rokiem. Sprzedaż piskląt brojlerów dokonana w ciągu pierwszych 6 miesięcy br. Umożliwiała wzrost produkcji o ok. 10%. Niepełne wykorzystanie istniejącego potencjału oraz lekki spadek cen skupu obserwowany w sierpniu sugerują, że bodźce dla dalszego wzrostu produkcji wyczerpują się. Brak danych o strukturze handlu zagranicznego nie pozwala na dokonanie głębszej analizy handlu z krajami trzecimi i wpływu statusu kraju członkowskiego UE na ten handel. Można jednak przewidywać, że w skali całego roku 2004 tempo wzrostu produkcji żywca drobiowego będzie nieco mniejsze niż w pierwszym półroczu i wyniesie 6-7% a produkcja ta ukształtuje się na poziomie ok. 1310 tys. ton. Jeśli przyjąć, że tempo wzrostu importu będzie podobne jak w pierwszej połowie roku, a eksport będzie większy o wielkość wywozu gęsi, to można oczekiwać, że na spożycie w kraju pozostanie o prawie 10% więcej mięsa drobiowego niż przed rokiem. Będzie to oddziaływać hamująco na wzrost cen detalicznych drobiu.


Według danych ZMP, w 2003 r. produkcja mięsa drobiowego obniżyła się w relacji do 2002 r we Francji o 4%, w Holandii o 24%, w Belgii o 13%. W całej UE-15 produkcja była niższa o ok. 4% . Było to przede wszystkim wynikiem epidemii ptasiej grypy. Komisja Europejska przewiduje, że w 2004 r. wzrost produkcji drobiu we Wspólnocie wyniesie zaledwie ok. 1%, a w 2005 r. 2,2% ( w relacji do 2002 r. ok. 4%). Odbudowa produkcji drobiu w całej UE dokona się więc dopiero w 2005 r. Do tego czasu koniunktura na unijnym rynku będzie korzystna dla polskich eksporterów, choć proporcje cenowe nie będą już tak atrakcyjne jak w pierwszej połowie roku.

Ceny żywca drobiowego (farm gate) w przeliczeniu na PLN/kg żywca

2004 NIEMCY HOLANDIA FRANCJA WŁOCHY W. BRYTANIA SŁOWACJA POLSKA
I 3,54 3,39 4,07 3,92 3,54 3,43 2,77
II 3,45 3,27 4,08 3,33 3,53 3,37 2,80
III 3,50 3,29 4,10 3,18 3,61 3,34 2,85
IV 3,41 3,08 3,81 4,54 3,46 3,35 2,92
V 3,32 3,00 3,71 4,42 3,37 3,27 2,97
VI 3,29 3,03 3,65 4,75 3,41 3,23 3,22
VII 3,05 2,82 3,42 4,37 3,21 3,19 3,25
VIII 3,21 2,99 3,65 4,43 3,43 B.D. 3,09

Jak wynika z danych tabeli 2, w Polsce ceny żywca drobiowego rosły od początku roku do lipca z wyraźnym przyspieszeniem w kwietniu (+ 2,5%) i w czerwcu (+ 8,5%). W lipcu wzrost wyniósł już tylko 1%, a w sierpniu nastąpił spadek o 5%. Do maja ceny w Polsce były wyraźnie niższe niż w porównywanych krajach UE. W czerwcu zbliżyły się do płaconych za żywiec w Niemczech i w Słowacji, a przekroczyły poziom cen w Holandii. W lipcu ceny w Polsce były już wyższe niż w Niemczech, Holandii, W. Brytanii i Słowacji.
Po rozszerzeniu UE dał się zauważyć spadek cen na unijnym rynku drobiarskim trwający do lipca. W sierpniu nastąpił ponowny niewielki wzrost cen żywca w porównywanych krajach. Wyższe ceny na polskim rynku w czerwcu i lipcu obniżyły konkurencyjność wywozu drobiu z Polski. Dodatkowo przyczynił się do tego niższy kurs EURO do złotówki. Równocześnie sytuacja taka sprzyjała rozwojowi importu, który silnie wzrósł w 2004 r.
Wzrost cen skupu i cen eksportowych wywołał wyższy poziom cen detalicznych na rynku krajowym. Średni poziom cen detalicznych kurcząt w pierwszej połowie 2004 r. był o 11,5% wyższy niż w 2003 r., a indyków o 12,1% wyższy. W relacji lipiec 2004 r. do grudnia 2003 r. ceny detaliczne drobiu wzrosły o 24%. spowodowało to wyraźny spadek konsumpcji indyków (o 20% w lipcu w relacji do średniej z pierwszych 4 miesięcy roku). Spadek konsumpcji kurcząt był mniejszy i wyniósł tylko ok. 3%. Całkowite spożycie drobiu wykazywało wahania: wzrost od lutego do kwietnia i spadek w maju i czerwcu. W skali całego pierwszego półrocza nastąpiło jednak zmniejszenie spożycia mięsa i przetworów z drobiu o 3,4%, w tym kurcząt o 3%, a indyków o 6%.

Biorąc pod uwagę wszystkie wymienione przesłanki, a ponadto rozwój sytuacji na rynku mięsa czerwonego, tj. spadkową do połowy 2005 r. tendencję w produkcji wieprzowiny oraz znaczny wzrost cen detalicznych i redukcję spożycia wołowiny, co jest korzystne dla rozwoju rynku drobiu, można prognozować, że ceny w skupie żywca kurcząt brojlerów utrzymają się do połowy 2005 r. na poziomie 3,00-3,20 zł/kg. Oznacza to, że średnie ceny detaliczne mięsa drobiowego powinny się kształtować w granicach 6,20-6,60 zł/kg. Będzie to poziom relatywnie wysoki, ale nie przewiduje się dalszej znaczącej tendencji wzrostowej. W przypadku indyków ceny skupu ukształtują się prawdopodobnie w granicach 4,50-4,60 zł/kg żywca. Z uwagi na fakt, że ponad 90% mięsa indyczego sprzedawana jest w postaci rożnych elementów trudno tu określić przewidywany poziom ceny detalicznej tego mięsa.

Prognoza cen na rynku żywych kurcząt brojlerów

Okres

Średnie ceny skupu

zł/kg żywca

VII – IX  2004

3,10 – 3,20

X – XII   2004

3,00 – 3,05

I – III      2005

3,00 – 3,05

IV – VI   2005

3,05 – 3,10

( dr Grzegorz Dybowski)


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę