aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Rynek drobiu w sierpniu

23 września 2003

W sierpniu ceny skupy drobiu i jaj utrzymały się na poziomie zbliżonym do lipcowych notowań. Wprawdzie zwiększył się udział hodowców w cenie mięsa drobiowego, ale w dalszym ciągu relacja ta jest mało stabilna i niższa niż w analogicznych okresach lat poprzednich.

Na rynku drobiarskim ceny jaj w sierpniu utrzymały się na poziomie zbliżonym do notowań sprzed miesiąca i wynosiły:

klasa wagowa cena (zł/kg)
XL 26,31
L 21,82
M 19,72
S 16,51

Podobnie, ceny skupu jaj do przetwórstwa w w sierpniu wynosiły 2 637 zł/t, podczas gdy w lipcu 2 633 zł/t. 

Na targowiskach płacono za jaja w Elizówce (11.08.2003 r.) 0,25 zł za sztukę, Broniszach (28.08.2003 r.) 0,19-0,25 zł/szt. i w Poznaniu (28.08.2003 r.) 0,20-0,30 zł/szt.

Ceny skupu drobiu w sierpniu utrzymywały się na poziomie sprzed miesiąca i wynosiły według notowań z 24 sierpnia br.:

asortyment cena (zł/t)
kurczęta 2 801
indory 3 788
indyczki 3 664
kaczki 3 890
gęsi 5 325

Na giełdach towarowych notowano na ogół spadek cen mięsa drobiowego. Tuszki kurczaków świeżych staniały z 3,67-5,50 zł/kg w lipcu do 3,10-5,10 zł/kg. Ceny kurczaków mrożonych obniżyły się z 4,10-5,10 zł/kg w lipcu do 4,01-4,80 zł/kg w sierpniu. Na zbliżonym do lipca poziomie utrzymały się ceny ćwiartek kurczaków 2,39-4,60 zł/kg. Nieznacznie zdrożały filety z kurczaka z 11,30-12,60 zł/kg w lipcu do 11,70-12,80 zł za kilogram w sierpniu oraz udziec z indyka bez kości odpowiednio z 6,30-7,80 zł/kg do 6,50-10,50 zł za kilogram. Cena udźca z indyka z kością utrzymywała się na poziomie 4,50 zł za kilogram.

Ceny skupu brojlera drobiowego i indyczego w licu i sierpniu 2003 r.
Produkty  Lipiec 2003 sierpień 2003 r.
min.-max 10.08 17.08 24.08 31.08
brojler kurzy 2,72-3,01 2,75-2,87 2,75-2,77 2,75-2,84 2,76-2,86 2,80-2,87
brojler indyczy  
indyki 3,54-3,78 3,60-4,03 3,68-3,79 3,60-3,74 3,72-3,91 3,81-4,03
indyczki 3,37-3,51 3,50-3,84 3,59-3,67 3,50-3,65 3,65-3,69 3,68-384

Drobiarstwo, a rynek żywności

W sierpniu, zgodnie z letnią tendencją, ceny żywności obniżyły się o 2,6%. Na tę obniżkę wpłynęła głównie duża – sięgająca 20 procent – obniżka cen warzyw i owoców. Ceny pozostałych produktów wzrosły o 0,3%. W minionym miesiącu utrzymywała się wzrostowa tendencja cen mięsa i przetworów. Szybko zwiększające się uboje przemysłowe drobiu mogą jednak wpłynąć na jesienną obniżkę cen mięs i przetworów. Mimo tego, że zwiększył się udział rolnika w cenie mięsa drobiowego, to w dalszym ciągu relacja ta jest mało stabilna i niższa niż w latach ubiegłych.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę