aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ryzyko zarażenia ptasią grypą w wyniku jedzenia drobiu - nikłe

26 stycznia 2004

Komisja Europejska oświadczyła w piątek, że ryzyko zarażenia się ptasią grypą w rezultacie spożywania mięsa drobiowego jest nikłe.

Komisja stara się rozwiać obawy konsumentów po wydaniu zakazu importu drobiu z Tajlandii, gdzie szerzy się obecnie ptasia grypa. W Tajlandii - która jest czwartym największym światowym producentem drobiu - chorobę tę stwierdzono u dwóch chłopców. W całej Azji Południowo-Wschodniej uśmierciła ona już kilka osób, powodując ponadto likwidowanie całych hodowli drobiu.

"Jest nieprawdopodobne, by ludzie doznawali zakażenia w rezultacie spożywania mięsa drobiowego" - oświadczył na konferencji prasowej w Brukseli ekspert Komisji Europejskiej do spraw zdrowia zwierząt Alberto Laddomada. Dodał, że grypą tą można zarazić się poprzez kontakt z żywym drobiem.

Komisja wstrzymała przywóz z Tajlandii świeżego i mrożonego drobiu, który pochodzi z uboju dokonanego po 1 stycznia. Zakaz nie dotyczy natomiast mięsa drobiowego poddanego sterylizacji parą wodną o temperaturze ponad 70 stopni. Procedura ta daje pewność likwidacji wirusa.

Jak podkreślił Laddomada, brak dowodów, by grypa ptasia mogła się szerzyć drogą przechodzenia jej wirusa z człowieka na człowieka. Gdyby tak było, wirus ptasi wraz z wirusami typowymi dla grypy ludzkiej mógłby utworzyć niebezpieczną formę zmutowaną - w rodzaju tej, która uśmierciła miliony ludzi podczas epidemii hiszpanki w 1918 roku.


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę