Seminarium hodowców strusi w Jastrzębcu

20 marca 2003

W Jastrzębcu koło Warszawy odbędzie się w dniu 5 kwietnia 2003 r. seminarium-szkolenie na temat praktycznych aspektów technologii chowu i hodowli strusi.

W seminarium połączonym ze szkoleniem może wziąć udział 80-90 osób. Każdy uczestnik pełnego szkolenia otrzyma na zakończenie stosowny certyfikat. Istnieje także możliwość zapisania się do Polskiego Związku Hodowców Strusi. Organizatorzy – Fundacja "Struś" oraz Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN – przewidzieli także wystawę środków produkcji (inkubatory, pasze) oraz strusich produktów, między innymi wyrobów z mięsa strusiego, galanterii skórzanej, jaj konsumpcyjnych i dekoracyjnych. 

Ramowy rozkład seminarium w dniu 5 kwietnia (sobota):

09.15 – 10.00  –  Rejestracja gości

10.00 – 10.05  –  Uroczyste otwarcie

10.05 – 10.20  –  Inkubacja jaj strusi – wykład dr. O. Horbańczuka (IGHZ PAN)

11.00 – 11.40  –  Fermy satelitarne – propozycja dla drobnych hodowców strusi – wystąpienie S. Kempy z Fermy w Mierosławiu

11.40 – 12.15  –  Przerwa

12.15 – 13.00  –  Żywienie strusi – dr O. Horbańczuk (IGHZ PAN)

13.00 – 13.30  –  Ekonomika chowu strusi – E. Tomasik (PZHS)

13.30 – 13.45  –  Prezentacja firm

13.45 – 14.45  –  Degustacja strusich produktów ( w menu między innymi zupa prowansalska ze strusia, tatar, pasztety, kabanosy, kiełbasa)

14.45 – 15.10  –  Dystrybucja i promocja strusich produktów mięsnych. Skup żywca – E. Bukowska (Struś Holding)

15.10 – 15.25  –  Adaptacja strusi do warunków klimatycznych Polski – dr O. Horbańczuk (IGHZ PAN)

15.25 – 15.45  –  Promocja nowej książki "Struś afrykański" połączona z losowaniem nagród – dr O. Horbańczuk (IGHZ PAN)

15.45 – 16.00  –  Dyskusja i podsumowanie obrad

Termin zgłoszeń upływa 2 kwietnia 203 roku. Koszt seminarium wynosi dla jednaj osoby 150 zł (w cenie degustacja strusich produktów, posiłek i napoje). Koszt stoiska wystawowego dla firm reklamujących swoje produkty wynosi 500 zł.

Jastrzębiec leży przy trasie E7 Warszawa-Kraków, 12 kilometrów od Centrum Handlowego Janki. Zobacz mapę.

Więcej informacji na stronie www.wkt.pl


POWIĄZANE

Bardzo ciekawe wiadomości otrzymujemy z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz,...

Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) trwa trend wzrostowy ...

Drobiarski świat z zapartym tchem śledzi czy grypa ptaków dotrze w tym sezonie d...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę