Cena brojlerów dochodziła już do 3 zł za kilogram, żeby znowu spaść o kilkadziesiąt groszy - mówią drobiarze. Teraz ubojnie płacą 2,60 zł za kilogram - czyli po staremu.
I znowu spadek cen wywołał dyskusję. Dlaczego w tak krótkim czasie, tak bardzo waha się cena brojlerów? Czy dzieje się tak za sprawą reeksportu, który zamiast trafiać na wschód zostaje w naszym kraju?]
Brojlery* | |
regiony: | |
północny | 2,49 |
centralny | 2,57 |
południowo-wschodni | 2,57 |
zachodni | 2,57 |
* dane IHARS
Jeśli chodzi o eksport, to do Polski sprowadzono w tym roku w ramach kontyngentów Światowej Organizacji Handlu Natomiast z Unii Europejskiej nie sprowadzono ani kilograma. Są to dane z 17 stycznia udostępnione przez Biuro Administrowania Obrotem Towarowym z Zagranicą Agencji Rynku Rolnego.
Ceny drobiu są stabilne i niskie. Duże zakłady: toruński Drosed i płocki Sadrob płacą za kilogram kurczaków 2,57 zł. Nieznacznie potaniały indyczki. Ich ceny są niższe niż przed miesiącem o półtora procent. Najwięcej płacą zakłady z województw opolskiego, dolnośląskiego, wielkopolskiego, lubuskiego i zachodnio-pomorskiego.
Indyki* | |
regiony: | |
północny | 3,34-3,63 |
centralny | 3,39-3,51 |
południowo-wschodni | 3,39 |
zachodni | 3,45-3,75 |
* dane IHARS