aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 21 do 26 V 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak 0,90  0,43 0,69
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,93 1,42 1,69
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,61
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,74 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,90 1,14
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,31 6,20 8,83
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  10,70 6,07 7,60
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,23 1,34
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,96 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,43 0,89 1,14
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,59
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  13,10 6,50 8,63
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  13,80 10,00 11,87
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,97 11,23 14,45
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,00 12,13
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  14,45 10,64 12,06
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,83 0,95
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,18 0,69 0,93
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,99 1,18
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,24
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,26 0,70 1,01
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,22 0,91 1,03
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,20 1,36
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 6,31 6,70
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,17 6,59 7,00
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,40 5,00 7,05

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 92 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  2 136,6 25
mleko w proszku (>100 ton)  6 114,6 16
sery twarde (>50 ton)  4 939,3 15

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Spadek zapasów na przestrzeni tygodnia dotyczył masła o 133,4 ton, tj. 5,9%, mleka w proszku o 179,8 ton, tj. 2,9% i serów twardych o 60,9 ton, tj. 1,2%.
Zwiększony popyt na artykuły mleczarskie powoduje wzrost ich cen i jednocześnie obniża poziom zapasów. Zmniejszeniu zapasów sprzyja reklama przeprowadzona przez niektóre spółdzielnie. Ponadto do 15 maja br. ARR prowadziła skup masła na potrzeby interwencji, później skup na rezerwy państwa. W wyniku tych działań przedsiębiorstwa mleczarskie nie mają większych problemów z zagospodarowaniem zapasów.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 20

POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę