aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 23 IV do 5 V 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  1,05 0,43 0,70
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,42 1,66
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,58
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,74 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,85 1,13
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,31 6,20 8,83
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  9,86 5,30 7,18
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,03 1,28
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,93 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,44 0,89 1,15
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,57
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 6,50 8,69
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,45 10,00 12,11
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,94 11,23 14,54
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,00 12,19
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  12,51 11,28 11,91
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,83 0,95
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,29 0,70 0,94
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,99 1,17
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,28
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,23 0,70 1,00
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,23 0,91 1,04
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,20 1,36
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 6,31 6,75
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,14 6,59 6,88
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,03 5,00 7,03

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 91 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  2 653,4 26
mleko w proszku (>100 ton)  4 940,7 16
sery twarde (>50 ton)  4 679,0 17

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Spadek zapasów na przestrzeni tygodnia dotyczył: masła o 221,4 ton, tj. 7,7% oraz serów twardych o 868,9 ton, tj. 15,7%. Wzrost zapasów w stosunku do tygodnia poprzedniego dotyczył mleka w proszku o 1 538,6 ton, tj. 45,2%.
W porównaniu do poprzedniego okresu średnie ceny zbytu brutto przedstawiały się następująco: masło ekstra konfekcjonowane – wzrost o 3,1%, masło ekstra w blokach – spadek o 2,6%, natomiast mleko odtłuszczone w proszku – spadek o 0,6%.


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę