aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 24 do 29 IX 2001 r.

11 października 2001
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  1,86 0,43 0,72
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,93 1,50 1,67
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,80 1,64
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,64 0,47 0,56
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,54 1,09
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,84 6,20 9,14
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  10,70 6,96 8,40
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,41 1,23 1,31
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 1,00 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w butelce PS 1 litr zł /litr 1,35 0,96 1,14
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,62 0,90 1,15
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,55
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 7,50 8,23
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,98 9,00 11,47
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  13,91 10,06 12,96
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 9,00 11,66
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  13,00 10,70 11,86
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,87 0,96
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,18 0,70 0,95
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,86 1,18
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,25
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,23 0,67 0,97
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,03 0,97 1,01
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,65 1,23 1,44
twaróg półtłusty formowany zł /kg  8,35 5,60 6,72
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,50 6,85 7,17
twaróg półtłusty konfekcjonowany zł /kg  6,69 6,63 6,66
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,50 5,67 7,03 

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 90 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  1 687,3 30
mleko w proszku (>100 ton)  6 203,6 13
sery twarde (>50 ton)  5 573,3 17

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano wzrost zapasów: masła – o 153,3 ton, tj. 10,0%, mleka w proszku – o 189,9 ton, tj. 3,2%. Zapasy serów twardych zmalały – o 914,6 ton, tj. 14,1%.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 36

POWIĄZANE

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...

W 100% gospodarstw dostarczających mleko na potrzeby produkcji produktów mleczny...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę