aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 25 do 30 VI 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak 0,90  0,43 0,68
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,42 1,67
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,62
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,64 0,47 0,57
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,90 1,11
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,31 6,20 8,91
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  10,70 6,63 8,26
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,41 1,23 1,32
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,96 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,43 0,89 1,13
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,59
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 6,50 8,11
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  13,05 9,63 11,49
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  14,98 11,02 13,96
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,00 11,93
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  14,45 7,60 11,56
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,85 0,94
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,18 0,70 0,94
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,86 1,14
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,23
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,23 0,67 0,98
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,23 0,97 1,08
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,23 1,44
twaróg półtłusty formowany zł /kg  8,35 6,31 6,83
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,20 6,85 7,05
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,50 6,26 7,04

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 95 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  1 633,4 27
mleko w proszku (>100 ton)  6 805,8 20
sery twarde (>50 ton)  5 911,5 19

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Wzrost zapasów w porównaniu do tygodnia poprzedniego dotyczył masła – o 44,0 ton, tj. 2,8% i serów twardych – o 458,6 ton, tj. 8,4%. Zanotowano spadek zapasów mleka w proszku o 1 539,4 ton, tj. 18,4%.
Wybrane artykuły mleczarskie wykazują niewielkie wahania cen. Wzrost cen w stosunku do tygodnia poprzedniego zanotowano w przypadku masła Ekstra konfekcjonowanego – o 0,8% oraz w blokach – o 1,1%. Spadek cen na przestrzeni tygodnia obejmował: mleko w proszku – o 3,2%, ser Edamski – o 2,7% i ser Gouda – o 0,7%.

 
Źródło: GISiPAR - informacja nr 24

POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę