Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 6 do 18 VIII 2001 r.

23 sierpnia 2001
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,43 0,69
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,54 1,69
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,65
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,64 0,47 0,54
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,92
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,54 1,09
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,84 6,20 8,95
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  10,70 6,96 8,38
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,41 1,23 1,31
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,96 1,09
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w butelce PS 1 litr zł /litr 1,35 1,01 1,18
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,43 0,89 1,14
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,52
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 7,00 8,25
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,98 9,00 11,46
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  14,98 10,16 12,49
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 9,00 11,61
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  12,51 9,73 11,02
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,89 0,95
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,41 0,70 0,96
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,35 0,86 1,15
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,21
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,23 0,70 0,98
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,03 0,97 1,00
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,65 1,23 1,44
twaróg półtłusty formowany zł /kg  8,35 6,09 6,82
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,20 6,85 7,05
twaróg półtłusty konfekcjonowany zł /kg  7,49 7,17 7,33
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,50 6,26 7,09

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 100 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  2 581,2 33
mleko w proszku (>100 ton)  8 100,3 17
sery twarde (>50 ton)  6 850,8 22

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano wzrost zapasów: masła – o 721,6 ton, tj. 38,8% i serów twardych – o 974,0 ton, tj. 16,6% oraz spadek zapasów mleka w proszku – o 629,5 ton, tj. 7,2%.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 30

POWIĄZANE

Tyski producent serków topionych kolejny raz został finalistą największego konku...

Polskie Centrum Badań i Certyfikacji nagrodziło przedsiębiorstwa zaangażowane w ...

Symbol produkcji mleka w USA, firma Dean Foods złożyła wniosek o ochronę przed b...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę