aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 7 do 12 V 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,43 0,69
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,42 1,63
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,57
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,74 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,85 1,14
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,31 6,20 8,66
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  9,86 5,00 7,27
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,24 1,34
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,93 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. butelka PS 1 litr zł /litr 1,36 1,08 1,18
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,44 0,89 1,14
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,59
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 6,50 8,66
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  13,80 10,00 11,94
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,94 11,23 14,73
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,00 12,17
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  14,45 10,74 12,15
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,04 0,83 0,94
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,29 0,70 0,93
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,86 1,15
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,39 0,90 1,24
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,23 0,67 0,99
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,23 0,91 1,04
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. folia 1/2 litra zł /opak 1,60 1,20 1,40
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,24 1,44
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 6,31 6,71
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,14 6,59 6,95
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,41 5,00 7,04

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 92 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  2 206,0 29
mleko w proszku (>100 ton)  5 588,2 16
sery twarde (>50 ton)  5 174,8 17

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masa, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Spadek zapasów na przestrzeni tygodnia dotyczył masła – o 447,4 ton, tj. 16,9%. Wzrost zapasów w stosunku do poprzedniego tygodnia dotyczył mleka w proszku o 647,5 ton, tj. 13,1% i serów twardych o 495,8 ton, tj. 10,6%.
W porównaniu do poprzedniego okresu wybrane średnie ceny zbytu brutto przedstawiały się następująco: masło ekstra konfekcjonowane – spadek o 1,9%, masło ekstra w blokach – wzrost o 1,2%, mleko w proszku odtłuszczone w workach – spadek o 0,3%.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 18   

POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę