aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 9 do 14 IV 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,43 0,68
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,42 1,66
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,58
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,74 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,94
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,85 1,15
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,63 6,20 8,67
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  10,29 5,00 7,65
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,21 1,34
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,89 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. butelka PS 1 litr zł /litr  1,36 1,08 1,22
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,44 0,90 1,14
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,59
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 6,50 8,69
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,45 10,00 12,09
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,94 11,13 14,53
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,00 12,17
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  13,27 11,62 12,20
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,83 0,95
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,30 0,72 0,94
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,83 1,15
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,21
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,80 0,70 1,02
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,05 0,97 1,02
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,23 1,44
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 6,31 6,72
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,14 6,59 6,88
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,36 5,00 7,01

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 89 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  3 276,3 26
mleko w proszku (>100 ton)  3 134,6 12
sery twarde (>50 ton)  4 762,0 17

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W badanym okresie zanotowano spadek zapasów artykułów mleczarskich w stosunku do tygodnia poprzedniego: masło o 203,6 ton, tj. 5,8%, sery twarde o 9,8 ton, tj. 0,2%. Wzrosły zapasy mleka w proszku o 537,1 ton, tj. 20,7% w porównaniu do tygodnia poprzedniego. Spadek zapasów był wynikiem zwiększonego zapotrzebowania  w okresie przedświątecznym na artykuły mleczarskie.
Znów obserwuje się wzrost ceny masła. Na przestrzeni tygodnia średnia cena zbytu brutto masła ekstra konfekcjonowanego wzrosła o 3,1%, natomiast masła w blokach o 5,1%. W dalszym ciągu obserwuje się spadek ceny mleka w proszku. W ostatnim tygodniu zmniejszyła się o 0,7% w porównaniu do tygodnia poprzedniego.


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę