Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

JHARS skontrolowała jakość handlową mleka w proszku

23 sierpnia 2005
W okresie od 1 do 30 czerwca 2005 roku kontrolę jakości handlowej mleka w proszku przeprowadziły wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Białymstoku, Bydgoszczy, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu...

Kontrola została przeprowadzona w okresie od 1 do 30 czerwca 2005 roku.

Kontrolą objęto 124 partie mleka w proszku, reprezentujące masę 1 765 861 kg, w tym:

  • 99 partii mleka w proszku odtłuszczonego, reprezentujących masę 1 516 676 kg,
  • 25 partii mleka w proszku pełnego, reprezentujących masę 249 185 kg, wyprodukowanych w 21 podmiotach gospodarczych, zajmujących się przetwarzaniem i paczkowaniem mleka w proszku.

Podczas kontroli jakości handlowej mleka w proszku:

  • wykonano ocenę organoleptyczną i badania laboratoryjne próbek mleka w proszku,
  • ustalono czy podmioty posiadają laboratorium zakładowe oraz jaki jest zakres prowadzonych badań,
  • ustalono ilość reklamacji zgłoszonych przez konsumentów, z tytułu pogorszenia cech jakościowych wyrobów gotowych,
  • ustalono ilość i rodzaj wyrobów zaliczonych do niższych klas jakości z podaniem przyczyn,
  • przeprowadzono kontrolę prawidłowości pakowania i znakowania wyrobów w opakowaniach jednostkowych i transportowych,
  • przeprowadzono kontrolę prawidłowości przebiegu procesów technologicznych,
  • przeprowadzono kontrolę składowania i transportu.

W toku kontroli stwierdzono występowanie następujących nieprawidłowości:

  • 8 partii mleka w proszku (tj. 6,45% skontrolowanych) reprezentujących masę 25 299 kg (tj. 1,43% skontrolowanej masy ogółem), wyprodukowanych w 4 podmiotach (tj. 19,0% skontrolowanych), posiadało jakość niezgodną z deklaracją producenta (występowanie cząsteczek przypalonych według wzorca „C”, zawyżona zawartość wody, zawyżona zawartość tłuszczu),
  • w 1 podmiocie (tj. 4,8% skontrolowanych) miała miejsce 1 reklamacja dotycząca 2 000 kg odtłuszczonego mleka w proszku,
  • w 1 podmiocie (tj. 4,8% skontrolowanych) nie posiadano urządzeń do pomiaru temperatury i wilgotności względnej powietrza,
  • 2 spółdzielnie mleczarskie (tj. 9,5% skontrolowanych) nie dokonały uaktualnienia zgłoszeń działalności gospodarczej do właściwych wojewódzkich inspektorów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości w zakresie parametrów chemicznych mleka w proszku, mogą wskazywać na:

  • nieprzestrzeganie zasad technologii produkcji, a w konsekwencji przekroczenie zawartości tłuszczu w mleku w proszku odtłuszczonym,
  • niewłaściwe składowanie produktu gotowego; przekroczenie zawartości wody zostało stwierdzone w próbkach pobranych w kontrolowanym podmiocie z magazynu, w którym nie było zainstalowanych urządzeń do pomiaru temperatury i wilgotności względnej powietrza.

W związku z ustaleniami kontroli WIJHARS wszczęto 2 postępowania administracyjne dotyczące 2 skontrolowanych podmiotów.


POWIĄZANE

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: “Międzyn...

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii "Lowe Krowe"! Poprzednie edycje...

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę