aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

JHARS skontrolowała jakość handlową mleka w proszku

23 sierpnia 2005
W okresie od 1 do 30 czerwca 2005 roku kontrolę jakości handlowej mleka w proszku przeprowadziły wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Białymstoku, Bydgoszczy, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu...

Kontrola została przeprowadzona w okresie od 1 do 30 czerwca 2005 roku.

Kontrolą objęto 124 partie mleka w proszku, reprezentujące masę 1 765 861 kg, w tym:

  • 99 partii mleka w proszku odtłuszczonego, reprezentujących masę 1 516 676 kg,
  • 25 partii mleka w proszku pełnego, reprezentujących masę 249 185 kg, wyprodukowanych w 21 podmiotach gospodarczych, zajmujących się przetwarzaniem i paczkowaniem mleka w proszku.

Podczas kontroli jakości handlowej mleka w proszku:

  • wykonano ocenę organoleptyczną i badania laboratoryjne próbek mleka w proszku,
  • ustalono czy podmioty posiadają laboratorium zakładowe oraz jaki jest zakres prowadzonych badań,
  • ustalono ilość reklamacji zgłoszonych przez konsumentów, z tytułu pogorszenia cech jakościowych wyrobów gotowych,
  • ustalono ilość i rodzaj wyrobów zaliczonych do niższych klas jakości z podaniem przyczyn,
  • przeprowadzono kontrolę prawidłowości pakowania i znakowania wyrobów w opakowaniach jednostkowych i transportowych,
  • przeprowadzono kontrolę prawidłowości przebiegu procesów technologicznych,
  • przeprowadzono kontrolę składowania i transportu.

W toku kontroli stwierdzono występowanie następujących nieprawidłowości:

  • 8 partii mleka w proszku (tj. 6,45% skontrolowanych) reprezentujących masę 25 299 kg (tj. 1,43% skontrolowanej masy ogółem), wyprodukowanych w 4 podmiotach (tj. 19,0% skontrolowanych), posiadało jakość niezgodną z deklaracją producenta (występowanie cząsteczek przypalonych według wzorca „C”, zawyżona zawartość wody, zawyżona zawartość tłuszczu),
  • w 1 podmiocie (tj. 4,8% skontrolowanych) miała miejsce 1 reklamacja dotycząca 2 000 kg odtłuszczonego mleka w proszku,
  • w 1 podmiocie (tj. 4,8% skontrolowanych) nie posiadano urządzeń do pomiaru temperatury i wilgotności względnej powietrza,
  • 2 spółdzielnie mleczarskie (tj. 9,5% skontrolowanych) nie dokonały uaktualnienia zgłoszeń działalności gospodarczej do właściwych wojewódzkich inspektorów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości w zakresie parametrów chemicznych mleka w proszku, mogą wskazywać na:

  • nieprzestrzeganie zasad technologii produkcji, a w konsekwencji przekroczenie zawartości tłuszczu w mleku w proszku odtłuszczonym,
  • niewłaściwe składowanie produktu gotowego; przekroczenie zawartości wody zostało stwierdzone w próbkach pobranych w kontrolowanym podmiocie z magazynu, w którym nie było zainstalowanych urządzeń do pomiaru temperatury i wilgotności względnej powietrza.

W związku z ustaleniami kontroli WIJHARS wszczęto 2 postępowania administracyjne dotyczące 2 skontrolowanych podmiotów.


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę