aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Klasa Ekstra

12 września 2002

Od 26 października wchodzi w życie rozporządzenie ministra finansów dotyczące warunków pozyskiwania i przetwarzania mleka. Rolnicy, chcący sprzedawać mleko mleczarniom muszą podporządkować się narzuconym reżimom, bowiem te tylko do końca 2002 roku skupować będą mleko II klasy, do końca roku 2006 klasy I, a później wartość do sprzedaży posiadać będzie tylko mleko klasy Ekstra.

Rozporządzenie określa wymagania dotyczące: pomieszczeń (obór i pomieszczeń do doju), sprzętu i urządzeń dojarskich, warunków przechowywania mleka po doju, określa od jakiej krowy musi pochodzić mleko przeznaczone do skupu oraz wyznacza normy jakościowe mleka przeznaczonego do przetwórstwa. I tak: obory muszą zapewniać higieniczne warunki doju, stanowiska do doju muszą być tak usytuowane, aby nie powodowały zanieczyszczenia mleka (izolacja od składowiska obornika, zbiornika na gnojownicę czy ustępu, do pomieszczeń dojarskich nie mogą mieć wstępu świnie i drób). Warunkiem koniecznym są również: ściany i posadzki łatwe do czyszczenia, zapewniony łatwy odpływ wody i nieczystości, oświetlenie i wentylacja.

Łatwość czyszczenia: mycia i dezynfekcji obowiązuje również dla sprzętu dojarskiego (umieszczonego na terenie wolnym od zanieczyszczeń) blisko, którego powinny być urządzenia do mycia rąk dla osób dojących krowy i innych, mających kontakt z mlekiem. Osoby dokonujące doju powinny nosić odzież roboczą i czyste nakrycie głowy, obowiązuje również przed każdym rozpoczęciem pracy mycie i dezynfekcja rąk.

Po doju mleko codziennie odbierane należy schłodzić do temp. 80C lub niższej, jeśli nie jest odbierane każdego dnia do temp. 60C. Mleko nieschłodzone musi być odebrane w ciągu dwóch godzin od doju, a po odbiorze schłodzone lub poddane obróbce cieplnej.

Wyłącznie mleko pochodzące od krów z gospodarstw wolnych od gruźlicy i brucelozy, od zwierząt którym nie podawano substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi, mogących przechodzić do mleka lub u których minął okres karencji po podaniu takich substancji. Krowy muszą być w dobrym stanie zdrowia, bez widocznych objawów chorobowych, wycieku z narządów rodnych, biegunki z gorączką i bez zapalenia wymienia, bez objawów chorób zakaźnych przenoszonych przez mleko na człowieka.. Krowy powinny dawać dziennie co najmniej 2 litry mleka.

Wymogi jakościowe musi spełniać mleko przeznaczone do przetwórstwa: do 31 grudnia 2002 do produkcji mleka i jego przetworów może być używane mleko zawierające nie więcej niż 1 milion bakterii i 1 milion komórek somatycznych w 1 ml, do końca 2006 granice tych zawartości to 400 tysięcy bakterii i 500 tysięcy komórek somatycznych. Mleko klasy Ekstra nie powinno zawierać więcej niż 100 tysięcy bakterii i 400 tysięcy komórek somatycznych. 26 października musi być spełniona część wymogów określonych ustawą, później kolejne. Polski rolnik otrzymał trzy miesiące czasu na przystosowanie w zamiast wcześniej zapowiadanych dziewięciu.


POWIĄZANE

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...

W 100% gospodarstw dostarczających mleko na potrzeby produkcji produktów mleczny...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę