OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Mlekovita liderem rynku serów

25 lutego 2005

Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem jest czołowym producentem serów w Polsce i umacnia swoją pozycję w tym sektorze - wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez firmę SPARKS POLSKA.

Sery firmy Mlekovita są jednymi z najchętniej kupowanych przez konsumentów i posiadają największy udział rynkowy wśród wszystkich producentów. Udziały holdingu mleczarskiego Mlekovita wraz z podmiotami zależnymi w rynku serów twardych dojrzewających wynoszą około 18 proc. (pod względem ilościowym).

Rocznie produkuje ich około 20 tys. ton. Są one także głównym towarem eksportowym na rynki zachodnie - wysyłane są m.in. na rynki UE, do USA i Japonii i stanowią około 40 proc. ogólnego eksportu. Co ważne, Mlekovita eksportuje sery pod własnym znakiem handlowym. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SMG/KRC, spośród serów miękkich, klienci najchętniej kupują Fetę z Mlekovity. Podlaska firma jest jedynym producentem tego gatunku sera w Polsce.

Polska na piątym miejscu

Polska z produkcją 500 tysięcy ton serów rocznie znalazła się na piątym miejscu w Unii Europejskiej. Wielka Brytania spadła tym samym na miejsce szóste - poinformowała niemiecka firma ZMP, zajmująca się analizami rynkowymi. Liderem produkcji sera w UE są Niemcy (1,85 miliona ton w roku 2004), a za nimi: Francja (1,67 miliona ton), Włochy (985 tys. ton) i Holandia (674 tys. ton).

Duży sukces rynkowy odniosły także produkowane przez Mlekovitę napoje mleczne, szczególnie zaś połączenie mleka z sokiem pod nazwą Orange Vita. Z badań SMG/KRC wynika, że po mleczne napoje Mlekovity sięga 16 proc. polskich konsumentów.

Mlekovita w dalszym ciągu zamierza inwestować w produkcję serów oraz rozwijać ich sprzedaż. We wrześniu 2005 r. uruchomiona będzie nowa linia do produkcji serów twardych dojrzewających o wydajności 500 tys. litrów mleka na dobę. Jej koszt to 15 mln zł. Nowa linia pozwoli zwiększyć produkcję serów z 80 do 120 ton na dobę.

- Dzięki temu ugruntujemy pozycję lidera w produkcji serów twardych dojrzewających w Polsce - mówi prezes Dariusz Sapiński.

Z roku na rok spółdzielnia Mlekovita notuje wzrost w produkcji i sprzedaży serów. W roku 2004 w stosunku do 2003 zanotowano wzrost: o 51 proc. w produkcji serów świeżych, o 57 proc. w produkcji serów dojrzałych, o 9 proc. w serach topionych i o 7,5 proc. sera typu feta.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę