Niestrawność zasadowa

1 grudnia 2001

PRZYCZYNY
Schorzenie spowodowane podaniem bydłu zbyt dużej ilości paszy wysokobiałkowej (pasza treściwa, młoda trawa, koniczyna, lucerna pasza z dodatkiem mocznika).

OBJAWY KLINICZNE
Brak apetytu, osłabienie lub zanik motoryki żwacza, osowiałość chwiejność chodu, może wystąpić wzdęcie i biegunka, spadek mleczności, oddechy są nieregularne, przyspieszone, tętno niemiarowe, mogą występować objawy morzyskowe, treść żwacza ciemnej barwy o zapachu amoniakalnym.

ZMIANY ANATOMOPATOLOGICZNE
Treść żwacza o zapachu amoniakalnym, przekrwiona i obrzękła błon śluzowa żwacza. Zwyrodnienie wątroby, wybroczyny (najczęściej w korze nerek).

POMOCNICZE BADANIA LABORATORYJNE
Oznaczenie pH treści żwacza (pH większe niż 8). Oznaczenie liczby i żywotności wymoczków (zmniejszona liczba, wymoczki martwe lub brak). Próba flotacji (przyspieszona).

LECZENIE
Lewarowanie treści żwacza, dożwaczowo 1-3% roztwór kwasu octowego w ilości 10-15 litrów, można również podać 50-70 ml kwasu mlekowego w 5-10 litrach wody. Dożylnie glukoza 20% 500 ml, w razie potrzeby glikozydy nasercowe – Deslanosidum 4-6 mg/szt. W lżejszych formach podać można 200-400 ml melasy lub 300-500 g sacharozy w 5 litrach wody.

ZAPOBIEGANIE
Podawanie właściwie zbilansowanej, smakowitej paszy, stopniowe przyzwyczajanie bydła do nowego rodzaju paszy, szczególnie z dodatkiem mocznika.


na podstawie: "Wybrane choroby bydła", Jacek Sikora 


POWIĄZANE

W przeciągu ostatnich dwóch lat Laktopol powiększył ilość skupionego mleka o pon...

W 2019 roku Mlekpol wyeksportował 30% swojej produkcji. Ważnym odbiorcą naszych ...

Coraz więcej firm zajmujących się przetwórstwem mleka decyduje się na wprowadzen...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę