OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Normy dla mleka

14 grudnia 2001


W celu oceny mleka jako surowca do produkcji przetworów na rynki UE zgodnie z wymaganiami należy posiadać:

  • wyniki dotyczące ogólnej liczby bakterii, tj. średnia geometryczna obliczona dla okresu dwóch miesięcy, przy badanych co najmniej dwóch próbkach na miesiąc,
  • wyniki badań dotyczące liczby komórek somatycznych, tj. średnia geometryczna obliczona dla okresu trzech miesięcy, przy co najmniej jednej próbce miesięcznie,
  • wyniki badań określających ewentualne zafałszowania wodą,
  • wyniki dotyczące badań na obecność antybiotyków i substancji hamujących.

Surowe mleko krowie przeznaczone do produkcji przetworów mlecznych, które mogą być wprowadzone na rynek UE od 01.01.1998 r., powinno wykazywać:

  • ogólna liczba drobnoustrojów w temp. 30°C (w 1 ml) – < 100 000,
  • liczba komórek somatycznych (w 1 ml) – < 400 000,
  • brak zafałszowania wodą,
  • brak pozostałości antybiotyków .

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę