OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Osiem produktów Mlekovity Liderami Forum 2012

23 października 2012
Produkty Mlekovity zdobyły rekordową liczbę nagród w prestiżowym konkursie LIDER FORUM 2012. Aż w 8 kategoriach zajęły pierwsze miejsca, a w sumie w 14 znalazły się na podium. MLEKOVITA jako jedyna otrzymała tak wiele wyróżnień w konkursie zorganizowanym przez redakcję magazynu „Forum Mleczarskie Handel” pod patronatem Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.
 W tegorocznej edycji konkursu LIDER FORUM udział wzięło 196 produktów wyselekcjonowanych przez Komisję Konkursową. Rywalizacja toczyła się w 20 kategoriach. MLEKOVITA okazała się bezkonkurencyjna – na pierwszym miejscu uplasowały się:
- w kategorii: „Kefiry” – Kefir Polski naturalny
 Kefir Polski - najwyższej jakości orzeźwiający napój fermentowany o wysokich walorach odżywczych i smakowychl. Posiada właściwości wspomagające trawienie: trawiony jest ok. 3 razy szybciej niż mleko, korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz perystaltykę jelit, a zawarty w nim kwas mlekowy ułatwia wchłanianie wapnia i zwalcza w jelitach bakterie gnilne. Zawiera lekkostrawne cukry proste powstałe w procesie fermentacji laktozy oraz łatwiej przyswajalny tłuszcz.
- w kategorii: „Serki homogenizowane” – MiaMu serek wanilia
Serek homogenizowany MiaMu wanilia zawiera łatwo przyswajalne białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i mikroelementy oraz  został wzbogacone dodatkową porcją wapnia i witaminy D3 ułatwiającej jego wchłanianie. Codzienne dostarczanie organizmowi tych dwóch składników w odpowiednich ilościach jest niezbędne do prawidłowego rozwoju kości. Serki MiaMu (poza smakiem wanilia, dostępne w trzech innych równie popularnych wśród dzieci smakach: czekolada, malina i truskawka) stanowią idealną dla dziecka porcję na małe drugie śniadanie lub podwieczorek (125 g). Należy pamiętać, że niedobór wapnia w okresie wzrostu i rozwoju organizmu, może owocować w podeszłym wieku m.in. osteoporozą. Im bardziej są uwapnione nasze kości w okresie wzrostu, tym bardziej są one odporne na złamania w starszym wieku.
 - w kategorii: „Mleko UHT” – Mleko Wypasione 3,2%
 Wypasione to mleko od krów wypasanych na czystych ekologicznie terenach Podlasia, o najwyższej wartości odżywczej i biologicznej. Unikalna, najnowocześniejsza technologia produkcji zapewnia wyśmienity smak i jednocześnie zachowanie wszystkich wartości naturalnego mleka. Bogate jest w białko, które zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowej aktywności mózgu. WYPASIONE jest również doskonałym źródłem cennych witamin A, D, E („witamina młodości”) oraz z grupy B, a także minerałów: najłatwiej przyswajalnego wapnia oraz fosforu, potasu, magnezu, cynku i chromu niezbędnych do funkcjonowania mózgu, obwodowego układu nerwowego oraz metabolizmu. Posiada właściwości antymiażdżycowe, antynowotworowe i antyoksydacyjne dzięki składnikom obecnym w tłuszczu mlekowym. Co ważne, w mleku nie ma pustych kalorii.
- w kategorii: „Mleko pasteryzowane” – Mleko Polskie 2%
Mleko Polskie stanowi połączenie tradycyjnego, naturalnego smaku zamkniętego w wygodnej i funkcjonalnej butelce.
 Jego doskonała receptura oraz nowoczesna technologia produkcji sprawia, że  jest nie tylko wyśmienite w smaku, ale zachowuje również wszystkie wartości odżywcze i biologiczne naturalnego mleka.
 Bogate w wapń - niezbędny  dla mocnych kości i zdrowych zębów, wartościowe białko odpowiedzialne za siłę i wytrzymałość mięśni , oraz witaminy i minerały wzmacniające odporność, polecane jest konsumentom w każdej grupie wiekowej.
- w kategorii: „Śmietana/Śmietanka” – Śmietana Polska 18% 400g
Śmietana Polska 18% jest to produkt otrzymany z najwyższej jakości mleka krowiego, charakteryzujący się przyjemnym, świeżym zapachem i jasnokremową barwą. Wyróżnia się jednolitą, gęstą konsystencją oraz lekko kwaśnym smakiem. Najnowocześniejsza linia produkcyjna oraz zastosowana unikalna technologia pozwoliły uzyskać produkt o wyjątkowych walorach smakowych. Śmietana Polska jest doskonała do wszelakich zastosowań m.in. do zup, sosów, sałatek i innych dań gdzie wymagana jest gęsta, kwaśna śmietana. Śmietana dostępna jest w wygodnym kubeczku o pojemności 200 i 400 g. Została zauważona przez Kapitułę programu Laur Konsumenta – Odkrycie Roku 2012.
 - w kategorii: „Sery żółte plasterkowane” – ser Sokole Oko
 Ser Sokole Oko jest naturalnie wędzonym serem dojrzewającym typu Emmentaler. Cechą charakterystyczną jest jasnobrązowa skórka i wyjątkowy posmak wędzenia. Posiada elastyczny, spójny i jednolity miąższ z apetycznymi dziurami wielkości czereśni, mniejszymi przy brzegach. Ser posiada słodko-orzechowy smak i charakterystyczny aromat wędzonego sera. Jest doskonałym źródłem białka oraz wapnia, minerałów i witamin. Idealny na kanapki, deskę serów, do tostów i innych zastosowań kulinarnych. Nowoczesne opakowanie z funkcją otwórz – zamknij pozwala dłużej cieszyć się oryginalnym smakiem i świeżością sera.
- w kategorii: „Sery żółte w kawałku/bloku” – ser Gouda lekki Menu B
 Ser GOUDA LEKKI to łagodny ser typu holenderskiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Produkt przeznaczony jest dla osób dbających o smukłą sylwetkę, codzienną dietę i zdrowy sposób odżywiania, gdyż zawartość tłuszczu obniżona jest o ponad 30% w stosunku do tradycyjnych serów dojrzewających. Istotna jest także zwiększona o ponad 15% zawartość białka, które jest podstawowym budulcem tkanki mięśniowej oraz sprzyja przemianie materii i skuteczniejszemu spalaniu kalorii. Zaleca się spożywanie sera MENU B GOUDA LEKKI w profilaktyce osteoporozy, gdyż już porcja 100 g pokrywa aż 113% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń. Ser jest także dobrym źródłem fosforu, który ma korzystny wpływ na nasze kości oraz zęby (chroni je przed próchnicą). MENU B SER  GOUDA LEKKI polecany jest do bezpośredniego spożycia w formie przekąski, na kanapki z pełnoziarnistym pieczywem oraz jako składnik niskokalorycznych  sałatek.
- w kategorii: „Masło” – Masło Polskie
Czyste, szlachetne masło wyprodukowane ze świeżej śmietanki zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny. Charakteryzuje się doskonałą smarownością, która jest efektem unikalnej technologii produkcji i wieloletniego doświadczenia.
Masło ekstra Polskie - harmonijne połączenie tradycyjnego śmietankowego smaku i maślanego zapachu,  jest źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (linolowego, linolenowego i arachidowego), które nie są wytwarzane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane razem z pożywieniem, gdyż  chronią przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami.
Produkt jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K, które wzmacniają układ odpornościowy. Doskonały do smarowania pieczywa, przygotowywania kremów, ciast oraz jako dodatek do potraw.

 Ponadto sześć produktów MLEKOVITY znalazło się w ścisłej czołówce. Głosy uznania Komisji Konkursowej zjednały sobie:
- Gołka mini z linii Zakopiańskie Specjały (w kategorii: „Produkty tradycyjne”)
 Ser Mini Gołka Zakopiańska produkowany jest w samym sercu Tatr w Zakopanem z najwyższej jakości surowca według tradycyjnej receptury. Swój nietuzinkowy smak i aromat zawdzięcza pochodzeniu i procesowi naturalnego wędzenia. Znakomita jako samodzielna przekąska, równie doskonała do zapiekania na grillu czy patelni. Regionalny przysmak, dzięki MLEKOVICIE dostępny jest w całym kraju, co pozwala bez wyprawy na Podhale delektować się smakiem tamtejszej lokalnej kuchni we własnym domu.
- jogurt Polski liczi – limonka („Jogurty”)
Jogurt Polski liczi - limonka produkowany jest z najwyższej jakości mleka, wzbogacony wyselekcjonowanymi szczepami bakterii mlekowych o udowodnionym działaniu prozdrowotnym, czyli probiotykami: LA 5, BB 12. Probiotyki wykazują działanie prozdrowotne, wpływając korzystnie na skład i funkcje naszej jelitowej mikroflory, mogą pełnić w organizmie człowieka wiele różnorakich funkcji, między innymi: ograniczają rozwój patogenów bakteryjnych i wirusowych dzięki zdolności utrzymania kwaśnej mikroflory w jelicie oraz wpływają na lepsze wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Łagodzą objawy nietolerancji laktozy. Polepszają przemianę materii. Zapobiegają powstawaniu nowotworów. Produkują witaminy z grupy B. Korzystnie wpływają na układ naczyniowo-krwionośny. Wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Stymulują układ odpornościowy. Zalecane szczególnie po kuracji antybiotykowej. Unikalne walory zdrowotne jogurtu związane z wysoką wartością odżywczą decydują o tym, że jest cennym składnikiem naszej diety. Jest źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu, a także wapnia. Wzbogacony wsadem owocowym doskonałej jakości jest nie tylko smaczny, ale również źródłem błonnika i witaminy C pochodzącej z owoców. Warunkiem skuteczności efektów żywieniowych i dietetycznych jest regularne spożywanie zalecanej dawki dziennej (jogurt o masie 400 g) dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, a także dla uzyskania efektów profilaktycznych.
 - Mozzarella mini („Sery typu mozzarella”)
 Mozzarella Mini to wykwintny ser sałatkowy w delikatnej solankowej zalewie, produkowany z wysokiej jakości mleka pasteryzowanego w oparciu o oryginalną technologię. Charakteryzuje się łagodnym, delikatnym smakiem i elastyczną, miękką warstwowo-włóknistą konsystencją o lekko kremowej barwie. Mozzarella jest znakomitym dodatkiem do sałatek, dobrze komponuje się niemal ze wszystkimi warzywami i owocami. Z pomidorami i świeżymi ziołami, najlepiej bazylią, polany dobrą oliwą stanowi doskonałe danie.
- Mazdamer kubek 150g („Sery topione”)
 Ser topiony do smarowania w kubku Mazdamer charakteryzuje się wyrazistym, wspaniałym smakiem, który zawdzięcza unikalnej recepturze i najwyższej jakości surowcom, z których został wyprodukowany. Wygodny, praktyczny kubek ułatwia przechowywanie oraz pozwala dłużej cieszyć wyjątkowym smakiem i idealną, świeżą konsystencją topionego sera.
- Maślanka Polska truskawkowa („Maślanki”)
Maślanka Polska truskawkowa to innowacyjny produkt dostępny w wygodnej w użyciu butelce PET. Nazywana jest „napojem bogów” ponieważ posiada wyjątkowe właściwości odżywcze i dietetyczne. Maślanka Polska jest nie tylko smaczna i lekkostrawna, orzeźwia, gasi pragnienie, ale korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaltykę jelit. Stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka, tłuszczu i wapnia. Zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz witaminy z grupy B. Wyprodukowana przy użyciu unikalnej, najnowocześniejszej technologii są gwarancją dobrze zbilansowanej i racjonalnej diety. Oferowana jest również w naturalnej wersji smakowej.

 - serek Wiejski lekki Menu B („Sery ziarniste”)
Serek Wiejski 500g lekki Menu B to jedyny na rynku serek wiejski w wersji lekkiej (zawiera tylko 3% tłuszczu), w którym występuje naturalne wysokowartościowe białko. Szczególnie polecany dla osób odchudzających się, stosujących dietę wysokobiałkową oraz  sportowców. Doskonale komponuje się z dodatkiem ziół, warzyw lub owoców. Polecany do bezpośredniego spożycia oraz jako składnik sałatek, past i dań na gorąco (np. niskokalorycznych zapiekanek lub placuszków).
Wart podkreślenia jest fakt, iż MLEKOVITA uzyskała tak wiele nagród w jednym konkursie, w którym głosowali przedstawiciele handlu detalicznego i hurtowego – to oni wiedzą najlepiej, jakie produkty zyskują uznanie w oczach konsumentów. Wyniki konkursu są zatem wyznacznikiem pozycji poszczególnych firm na rynku.

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę