aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Osiem produktów Mlekovity Liderami Forum 2012

23 października 2012
Produkty Mlekovity zdobyły rekordową liczbę nagród w prestiżowym konkursie LIDER FORUM 2012. Aż w 8 kategoriach zajęły pierwsze miejsca, a w sumie w 14 znalazły się na podium. MLEKOVITA jako jedyna otrzymała tak wiele wyróżnień w konkursie zorganizowanym przez redakcję magazynu „Forum Mleczarskie Handel” pod patronatem Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.
 W tegorocznej edycji konkursu LIDER FORUM udział wzięło 196 produktów wyselekcjonowanych przez Komisję Konkursową. Rywalizacja toczyła się w 20 kategoriach. MLEKOVITA okazała się bezkonkurencyjna – na pierwszym miejscu uplasowały się:
- w kategorii: „Kefiry” – Kefir Polski naturalny
 Kefir Polski - najwyższej jakości orzeźwiający napój fermentowany o wysokich walorach odżywczych i smakowychl. Posiada właściwości wspomagające trawienie: trawiony jest ok. 3 razy szybciej niż mleko, korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz perystaltykę jelit, a zawarty w nim kwas mlekowy ułatwia wchłanianie wapnia i zwalcza w jelitach bakterie gnilne. Zawiera lekkostrawne cukry proste powstałe w procesie fermentacji laktozy oraz łatwiej przyswajalny tłuszcz.
- w kategorii: „Serki homogenizowane” – MiaMu serek wanilia
Serek homogenizowany MiaMu wanilia zawiera łatwo przyswajalne białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i mikroelementy oraz  został wzbogacone dodatkową porcją wapnia i witaminy D3 ułatwiającej jego wchłanianie. Codzienne dostarczanie organizmowi tych dwóch składników w odpowiednich ilościach jest niezbędne do prawidłowego rozwoju kości. Serki MiaMu (poza smakiem wanilia, dostępne w trzech innych równie popularnych wśród dzieci smakach: czekolada, malina i truskawka) stanowią idealną dla dziecka porcję na małe drugie śniadanie lub podwieczorek (125 g). Należy pamiętać, że niedobór wapnia w okresie wzrostu i rozwoju organizmu, może owocować w podeszłym wieku m.in. osteoporozą. Im bardziej są uwapnione nasze kości w okresie wzrostu, tym bardziej są one odporne na złamania w starszym wieku.
 - w kategorii: „Mleko UHT” – Mleko Wypasione 3,2%
 Wypasione to mleko od krów wypasanych na czystych ekologicznie terenach Podlasia, o najwyższej wartości odżywczej i biologicznej. Unikalna, najnowocześniejsza technologia produkcji zapewnia wyśmienity smak i jednocześnie zachowanie wszystkich wartości naturalnego mleka. Bogate jest w białko, które zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowej aktywności mózgu. WYPASIONE jest również doskonałym źródłem cennych witamin A, D, E („witamina młodości”) oraz z grupy B, a także minerałów: najłatwiej przyswajalnego wapnia oraz fosforu, potasu, magnezu, cynku i chromu niezbędnych do funkcjonowania mózgu, obwodowego układu nerwowego oraz metabolizmu. Posiada właściwości antymiażdżycowe, antynowotworowe i antyoksydacyjne dzięki składnikom obecnym w tłuszczu mlekowym. Co ważne, w mleku nie ma pustych kalorii.
- w kategorii: „Mleko pasteryzowane” – Mleko Polskie 2%
Mleko Polskie stanowi połączenie tradycyjnego, naturalnego smaku zamkniętego w wygodnej i funkcjonalnej butelce.
 Jego doskonała receptura oraz nowoczesna technologia produkcji sprawia, że  jest nie tylko wyśmienite w smaku, ale zachowuje również wszystkie wartości odżywcze i biologiczne naturalnego mleka.
 Bogate w wapń - niezbędny  dla mocnych kości i zdrowych zębów, wartościowe białko odpowiedzialne za siłę i wytrzymałość mięśni , oraz witaminy i minerały wzmacniające odporność, polecane jest konsumentom w każdej grupie wiekowej.
- w kategorii: „Śmietana/Śmietanka” – Śmietana Polska 18% 400g
Śmietana Polska 18% jest to produkt otrzymany z najwyższej jakości mleka krowiego, charakteryzujący się przyjemnym, świeżym zapachem i jasnokremową barwą. Wyróżnia się jednolitą, gęstą konsystencją oraz lekko kwaśnym smakiem. Najnowocześniejsza linia produkcyjna oraz zastosowana unikalna technologia pozwoliły uzyskać produkt o wyjątkowych walorach smakowych. Śmietana Polska jest doskonała do wszelakich zastosowań m.in. do zup, sosów, sałatek i innych dań gdzie wymagana jest gęsta, kwaśna śmietana. Śmietana dostępna jest w wygodnym kubeczku o pojemności 200 i 400 g. Została zauważona przez Kapitułę programu Laur Konsumenta – Odkrycie Roku 2012.
 - w kategorii: „Sery żółte plasterkowane” – ser Sokole Oko
 Ser Sokole Oko jest naturalnie wędzonym serem dojrzewającym typu Emmentaler. Cechą charakterystyczną jest jasnobrązowa skórka i wyjątkowy posmak wędzenia. Posiada elastyczny, spójny i jednolity miąższ z apetycznymi dziurami wielkości czereśni, mniejszymi przy brzegach. Ser posiada słodko-orzechowy smak i charakterystyczny aromat wędzonego sera. Jest doskonałym źródłem białka oraz wapnia, minerałów i witamin. Idealny na kanapki, deskę serów, do tostów i innych zastosowań kulinarnych. Nowoczesne opakowanie z funkcją otwórz – zamknij pozwala dłużej cieszyć się oryginalnym smakiem i świeżością sera.
- w kategorii: „Sery żółte w kawałku/bloku” – ser Gouda lekki Menu B
 Ser GOUDA LEKKI to łagodny ser typu holenderskiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Produkt przeznaczony jest dla osób dbających o smukłą sylwetkę, codzienną dietę i zdrowy sposób odżywiania, gdyż zawartość tłuszczu obniżona jest o ponad 30% w stosunku do tradycyjnych serów dojrzewających. Istotna jest także zwiększona o ponad 15% zawartość białka, które jest podstawowym budulcem tkanki mięśniowej oraz sprzyja przemianie materii i skuteczniejszemu spalaniu kalorii. Zaleca się spożywanie sera MENU B GOUDA LEKKI w profilaktyce osteoporozy, gdyż już porcja 100 g pokrywa aż 113% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń. Ser jest także dobrym źródłem fosforu, który ma korzystny wpływ na nasze kości oraz zęby (chroni je przed próchnicą). MENU B SER  GOUDA LEKKI polecany jest do bezpośredniego spożycia w formie przekąski, na kanapki z pełnoziarnistym pieczywem oraz jako składnik niskokalorycznych  sałatek.
- w kategorii: „Masło” – Masło Polskie
Czyste, szlachetne masło wyprodukowane ze świeżej śmietanki zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny. Charakteryzuje się doskonałą smarownością, która jest efektem unikalnej technologii produkcji i wieloletniego doświadczenia.
Masło ekstra Polskie - harmonijne połączenie tradycyjnego śmietankowego smaku i maślanego zapachu,  jest źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (linolowego, linolenowego i arachidowego), które nie są wytwarzane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane razem z pożywieniem, gdyż  chronią przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami.
Produkt jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K, które wzmacniają układ odpornościowy. Doskonały do smarowania pieczywa, przygotowywania kremów, ciast oraz jako dodatek do potraw.

 Ponadto sześć produktów MLEKOVITY znalazło się w ścisłej czołówce. Głosy uznania Komisji Konkursowej zjednały sobie:
- Gołka mini z linii Zakopiańskie Specjały (w kategorii: „Produkty tradycyjne”)
 Ser Mini Gołka Zakopiańska produkowany jest w samym sercu Tatr w Zakopanem z najwyższej jakości surowca według tradycyjnej receptury. Swój nietuzinkowy smak i aromat zawdzięcza pochodzeniu i procesowi naturalnego wędzenia. Znakomita jako samodzielna przekąska, równie doskonała do zapiekania na grillu czy patelni. Regionalny przysmak, dzięki MLEKOVICIE dostępny jest w całym kraju, co pozwala bez wyprawy na Podhale delektować się smakiem tamtejszej lokalnej kuchni we własnym domu.
- jogurt Polski liczi – limonka („Jogurty”)
Jogurt Polski liczi - limonka produkowany jest z najwyższej jakości mleka, wzbogacony wyselekcjonowanymi szczepami bakterii mlekowych o udowodnionym działaniu prozdrowotnym, czyli probiotykami: LA 5, BB 12. Probiotyki wykazują działanie prozdrowotne, wpływając korzystnie na skład i funkcje naszej jelitowej mikroflory, mogą pełnić w organizmie człowieka wiele różnorakich funkcji, między innymi: ograniczają rozwój patogenów bakteryjnych i wirusowych dzięki zdolności utrzymania kwaśnej mikroflory w jelicie oraz wpływają na lepsze wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Łagodzą objawy nietolerancji laktozy. Polepszają przemianę materii. Zapobiegają powstawaniu nowotworów. Produkują witaminy z grupy B. Korzystnie wpływają na układ naczyniowo-krwionośny. Wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Stymulują układ odpornościowy. Zalecane szczególnie po kuracji antybiotykowej. Unikalne walory zdrowotne jogurtu związane z wysoką wartością odżywczą decydują o tym, że jest cennym składnikiem naszej diety. Jest źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu, a także wapnia. Wzbogacony wsadem owocowym doskonałej jakości jest nie tylko smaczny, ale również źródłem błonnika i witaminy C pochodzącej z owoców. Warunkiem skuteczności efektów żywieniowych i dietetycznych jest regularne spożywanie zalecanej dawki dziennej (jogurt o masie 400 g) dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, a także dla uzyskania efektów profilaktycznych.
 - Mozzarella mini („Sery typu mozzarella”)
 Mozzarella Mini to wykwintny ser sałatkowy w delikatnej solankowej zalewie, produkowany z wysokiej jakości mleka pasteryzowanego w oparciu o oryginalną technologię. Charakteryzuje się łagodnym, delikatnym smakiem i elastyczną, miękką warstwowo-włóknistą konsystencją o lekko kremowej barwie. Mozzarella jest znakomitym dodatkiem do sałatek, dobrze komponuje się niemal ze wszystkimi warzywami i owocami. Z pomidorami i świeżymi ziołami, najlepiej bazylią, polany dobrą oliwą stanowi doskonałe danie.
- Mazdamer kubek 150g („Sery topione”)
 Ser topiony do smarowania w kubku Mazdamer charakteryzuje się wyrazistym, wspaniałym smakiem, który zawdzięcza unikalnej recepturze i najwyższej jakości surowcom, z których został wyprodukowany. Wygodny, praktyczny kubek ułatwia przechowywanie oraz pozwala dłużej cieszyć wyjątkowym smakiem i idealną, świeżą konsystencją topionego sera.
- Maślanka Polska truskawkowa („Maślanki”)
Maślanka Polska truskawkowa to innowacyjny produkt dostępny w wygodnej w użyciu butelce PET. Nazywana jest „napojem bogów” ponieważ posiada wyjątkowe właściwości odżywcze i dietetyczne. Maślanka Polska jest nie tylko smaczna i lekkostrawna, orzeźwia, gasi pragnienie, ale korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaltykę jelit. Stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka, tłuszczu i wapnia. Zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz witaminy z grupy B. Wyprodukowana przy użyciu unikalnej, najnowocześniejszej technologii są gwarancją dobrze zbilansowanej i racjonalnej diety. Oferowana jest również w naturalnej wersji smakowej.

 - serek Wiejski lekki Menu B („Sery ziarniste”)
Serek Wiejski 500g lekki Menu B to jedyny na rynku serek wiejski w wersji lekkiej (zawiera tylko 3% tłuszczu), w którym występuje naturalne wysokowartościowe białko. Szczególnie polecany dla osób odchudzających się, stosujących dietę wysokobiałkową oraz  sportowców. Doskonale komponuje się z dodatkiem ziół, warzyw lub owoców. Polecany do bezpośredniego spożycia oraz jako składnik sałatek, past i dań na gorąco (np. niskokalorycznych zapiekanek lub placuszków).
Wart podkreślenia jest fakt, iż MLEKOVITA uzyskała tak wiele nagród w jednym konkursie, w którym głosowali przedstawiciele handlu detalicznego i hurtowego – to oni wiedzą najlepiej, jakie produkty zyskują uznanie w oczach konsumentów. Wyniki konkursu są zatem wyznacznikiem pozycji poszczególnych firm na rynku.

POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę