OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Rośnie skup mleka w Polsce

3 grudnia 2015

Rosnące, szczególnie w II półroczu 2010 r., ceny skupu mleka przełożyły się na wyhamowanie spadkowego trendu w dostawach surowca do mleczarni - podają analitycy BGŻ.

Przez trzy pierwsze kwartały br. skup kształtował się na poziomach niższych niż w analogicznym okresie 2009 r., natomiast począwszy od września br. był już wyższy niż rok wcześniej. W listopadzie br. mleczarnie zakupiły łącznie 652,2 mln l surowca, tj. o prawie 9 proc. mniej niż w październiku (spadek sezonowy wynikający z mniejszej produkcji mleka w miesiącach zimowych), ale o 0,6 proc. więcej w relacji rocznej. Ogółem w okresie styczeń-listopad skup wyniósł 8020,2 mln l, tj. o 2 proc. mniej (177,7 mln l) niż w tym samym czasie 2009 roku. W analizowanym okresie zawartość tłuszczu w mleku była średnio o 0,3 proc. wyższa niż przed rokiem (procentowa zawartość tłuszczu obniżyła się tylko w maju i czerwcu 2010 r.) zaś białka o 0,5 proc.
Znacznie większe zmiany nastąpiły w strukturze produkcji artykułów mleczarskich. W okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2010 r. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób lub więcej wzrosło przetwórstwo mleka na sery świeże (o ponad 8 proc. w relacji rocznej) oraz jogurty (o prawie 13 proc. r/r). Produkcja mleka płynnego utrzymała się na poziomie z 2009 r., znacznie mniej wytworzono natomiast mleka w proszku (o prawie 18 proc.), ale także masła, śmietany i serów dojrzewających. Jest to zgodne z długookresowym trendem (przerwanym na krótko w 2009 r.) obserwowanym w krajach unijnych.
Dzięki wysokim cenom notowanym na rynku światowym w 2010 r. dynamicznie wzrastała wartość eksportu polskich przetworów mleczarskich. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w okresie styczeń-październik wartość wywozu zwiększyła się o 31 proc. do 954,0 mln EUR lub o 21 proc. do 3822,2 mln PLN. Słabszy przyrost wartości nominowanej w PLN to efekt mocniejszego niż przed rokiem złotego (o około 8 proc. względem euro). W tym samym czasie wolumen obniżył się o około 3 proc. za sprawą spadku eksportu mleka w proszku oraz mleka płynnego i śmietany. Sprzedaż zagraniczna pozostałych wyrobów w ujęciu ilościowym zwiększyła się od 3 proc. w przypadku serów do 47 proc. w odniesieniu do masła.
Biorąc pod uwagę wartości, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy br. najsilniejszy wzrost eksportu odnotowano w przypadku masła i innych tłuszczów otrzymywanych z mleka (o 105 proc. r/r do ok. 74,3 mln EUR). Sprzedaż zagraniczna serwatki zwiększyła się o 69 proc. r/r do ok. 85,9 mln EUR zaś mleka w proszku o 32 proc. do 192,3 mln EUR (wzrost cen mleka w proszku był znacznie silniejszy niż spadek wolumenu wywozu).
W dalszym ciągu podstawowym partnerem handlowym Polski są pozostałe kraje UE, niemniej w 2010 r. zwiększył się udział Rosji - z 2,5 do prawie 7 proc. (biorąc pod uwagę wartość eksportu). Eksportujemy na tamtejszy rynek głównie sery - wzrost o 156 proc. do 35,1 mln EUR - oraz od 2010 r. mleko w proszku - wzrost z 0,1 mln EUR w 2009 r. do 15,3 mln EUR w 2010 roku.

 


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę