Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Seromani

26 sierpnia 2003

Przeciętny Amerykanin spożywa obecnie 13,5 kg żółtego sera rocznie, podczas gdy w 1944 r. średnia spożycia wynosiła 2,7 kg na osobę - poinformowało ministerstwo rolnictwa.

Don Blayney, ministerialny ekonomista, uważa, że ludzie jedzą tak dużo sera głównie dlatego, iż restauracje i jadłodajnie dodają go do wszelkich możliwych dań. Tylko 35 proc. sera trafia do konsumentów za pośrednictwem sklepów spożywczych, zaś cała reszta jest zjadana w restauracjach.

Główną sprawczynią tak dużego spożycia sera jest pizza. W 1990 r. pizzerie kupiły sery za kwotę 1,2 mld dol., zaś w ubiegłym roku nabyły sery za kwotę 2,5 mld dol. Największym nabywcą serów jest Pizza Hut, która zużywa ich rocznie 135 mln kg. Najpopularniejsze są mozzarella i cheddar. Doktor Neal Barnard, przewodniczący Komitetu Lekarzy na rzecz Odpowiedzialnej Medycyny, uważa, że ser uzależnia konsumentów. Zawiera on białko o nazwie kazeina, które rozkłada się w przewodzie trawiennym i uwalnia kazomorfiny, a te są narkotykami.


POWIĄZANE

tak merytorycznie jak zawsze oraz tak nowatorsko jak nigdy dotąd! Tegoroczna edy...

Spotkanie ministra Stefana Krajewskiego z przedstawicielami organizacji związkow...

Czy Europa pójdzie tą samą drogą? Australia wprowadza unikalne i surowe w skali ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę