OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Seromani

26 sierpnia 2003

Przeciętny Amerykanin spożywa obecnie 13,5 kg żółtego sera rocznie, podczas gdy w 1944 r. średnia spożycia wynosiła 2,7 kg na osobę - poinformowało ministerstwo rolnictwa.

Don Blayney, ministerialny ekonomista, uważa, że ludzie jedzą tak dużo sera głównie dlatego, iż restauracje i jadłodajnie dodają go do wszelkich możliwych dań. Tylko 35 proc. sera trafia do konsumentów za pośrednictwem sklepów spożywczych, zaś cała reszta jest zjadana w restauracjach.

Główną sprawczynią tak dużego spożycia sera jest pizza. W 1990 r. pizzerie kupiły sery za kwotę 1,2 mld dol., zaś w ubiegłym roku nabyły sery za kwotę 2,5 mld dol. Największym nabywcą serów jest Pizza Hut, która zużywa ich rocznie 135 mln kg. Najpopularniejsze są mozzarella i cheddar. Doktor Neal Barnard, przewodniczący Komitetu Lekarzy na rzecz Odpowiedzialnej Medycyny, uważa, że ser uzależnia konsumentów. Zawiera on białko o nazwie kazeina, które rozkłada się w przewodzie trawiennym i uwalnia kazomorfiny, a te są narkotykami.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę