Sery są trendy

28 kwietnia 2004

Od kilku lat rynek serów w Polsce systematycznie rośnie. To tendencja trwała i zgodna ze światowymi trendami. Jemy coraz więcej serów białych i żółtych. Upodobaliśmy sobie szczególnie sery typu szwajcarskiego, z dużymi dziurami, o lekko słodkim posmaku.

Wykazujemy także coraz większe zainteresowanie serami pleśniowymi, wśród których największym uznaniem konsumentów cieszy się camembert, ser z krowiego mleka pokryty białą pleśnią, o łagodnym smaku.
Oznacza to, że sery Polacy zaczynają jeść nie tylko na kanapce, ale również jako deser, zgodnie z francuską tradycją. Rok 2003 dowiódł, że na serach można także całkiem nieźle zarobić.


POWIĄZANE

Symbol produkcji mleka w USA, firma Dean Foods złożyła wniosek o ochronę przed b...

Kanadyjski gigant mleczarski Saputo zakończył proces przejmowania części serowej...

Aldi Süd pod marką własną Fair & Gut wypuszcza na rynek w dniu 4 listopada br tr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę