OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Sery są trendy

28 kwietnia 2004

Od kilku lat rynek serów w Polsce systematycznie rośnie. To tendencja trwała i zgodna ze światowymi trendami. Jemy coraz więcej serów białych i żółtych. Upodobaliśmy sobie szczególnie sery typu szwajcarskiego, z dużymi dziurami, o lekko słodkim posmaku.

Wykazujemy także coraz większe zainteresowanie serami pleśniowymi, wśród których największym uznaniem konsumentów cieszy się camembert, ser z krowiego mleka pokryty białą pleśnią, o łagodnym smaku.
Oznacza to, że sery Polacy zaczynają jeść nie tylko na kanapce, ale również jako deser, zgodnie z francuską tradycją. Rok 2003 dowiódł, że na serach można także całkiem nieźle zarobić.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę