Produkcja mleka w UE od połowy lat 90. utrzymuje się na stałym poziomie. Według Urzędu Statystycznego Wspólnoty Europejskiej (Eurostat) na przestrzeni lat 1995 - 2002 produkowano średnio w roku 114 mln ton mleka krowiego, z wahaniami od 113,57 mln ton do 114,95 mln ton.
Przydzielone kwoty mleczne były w niektórych krajach w większym lub mniejszym
stopniu przekraczane. Producenci mleka z 8 krajów w roku gospodarczym 2001/2002
wyprodukowali łącznie o 776 000 t mleka więcej niż wynosiły narodowe kwoty
mleczne. Według danych Eurostat, w przeciągu 7 lat produkcja mleka w UE
zwiększyła się o 0,4% do 114,7 mln ton. Było to częściowo następstwo ustaleń w
ramach Agendy 2000 dla Włoch, Hiszpanii, Irlandii i Grecji.
W
poszczególnych krajach członkowskich UE rozwój produkcji mleka był zróżnicowany.
W latach 19952002 produkcja mleka zmniejszyła się w Belgii, Irlandii, Holandii
od 1,9% dó 4,3%. Natomiast produkcja mleka wzrosła w Portugalii, Hiszpanii,
Grecji od 5,9% do 20,9%. Hiszpania i Grecja korzystają od 2000/01 roku na nowym
rozdziale kwot mlecznych. W Austrii w rozpatrywanym okresie czasu wystąpił
wzrost produkcji mleka o 15,6%.
Jednakże producenci mleka w Austrii od
wstąpienia do UE mają przyznaną narodową kwotę w zwiększającej się ilości.
Natomiast narodowe kwoty dla Niemiec, Danii, Szwecji, Francji i Włoch od lat nie
zmieniają się. Największymi dostawcami mleka w UE są Niemcy i Francja, w krajach
tych w roku kalendarzowym 2002 wyprodukowano odpowiednio 26,58 mln ton i 23,62
mln ton mleka. Trzecie miejsce zajęła Wielka Brytania -14,36 mln ton. Włochy i
Holandia wprowadziły w 2002 roku po ok. 10 mln ton mleka. Hszpania wyprodukowała
ok. 5 mln ton.