OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

W gminie Korycin bronią się przed zanikiem tradycji dojenia krów

10 sierpnia 2015
Jak szybko można wydoić ręcznie krowę i po co to robić, skoro są dojarki na prąd? Odbywający się w podlaskiej gminie Korycin konkurs ręcznego dojenia odpowie na pierwsze pytanie, ale zadba też, by wraz z najstarszymi gospodyniami ta tradycja nie zanikła.

Siódma już edycja konkursu odbędzie się 15 sierpnia, organizuje go Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Turystyki wspólnie z gminą Korycin. W tym roku areną zmagań będzie wieś Szumowo, bo stamtąd zgłosiły się uczestniczki.

 
Według regulaminu komisja konkursowa odwiedzi ich gospodarstwa, a gospodynie i krowy mają swoje dosłowne "pięć minut". Wygrywa bowiem ta z pań, która w tym czasie udoi najwięcej mleka. Zwyciężczyni z ubiegłego roku pokazała klasę - jej wynik to 10 litrów mleka i może być trudny do pobicia.

 
Gmina Korycin znana jest w kraju z produkcji sera korycińskiego, krów więc w jej wsiach nie brakuje. Brakuje jednak ręcznego dojenia, bo to praca ciężka, wymagająca wprawy, cierpliwości, a czasem i sprytu, by udało się zmusić zwierzę do współpracy z człowiekiem. Dlatego to tradycja zanikająca, zastępowana pracą - jednak dużo wydajniejszych od człowieka - urządzeń elektrycznych.

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę