aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

W Polsce powstaje mleko zapobiegające zawałom

2 marca 2004

W czerwcu na półkach sklepowych pojawi się mleko wzbogacone kwasami tłuszczowymi omega-3, które może zapobiegać wielu chorobom, m.in. zawałom.

Nad mlekiem pracują naukowcy z Instytutu Mleczarstwa i spółdzielnia mleczarska "Sudowia" z Augustowa. Obecnie trwają prace wdrożeniowe.

"Korzystamy z wiedzy medycyny i fizjologii żywienia. Środowiska medyczne jednoznacznie pozytywnie określiły rolę kwasów omega-3. Kwasy te można kupić w aptece jako farmaceutyk, natomiast ze względu na ich znaczenie fizjologiczne wskazane jest, by ludzie spożywali je nie jako lek, lecz jako pożywienie. Te pozytywne dla człowieka skutki zrealizują się przy codziennym spożywaniu" - powiedział zastępca dyrektora ds. naukowych Instytutu Mleczarstwa prof. Julian Gaweł.

Wprowadzone do mleka UHT wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) z grupy omega-3 uczestniczą w procesie odnowy i rozwoju komórek, wpływają na regulację czynności układu sercowo-naczyniowego, ciśnienia krwi, obniżają poziom cholesterolu, a więc zapobiegają miażdżycy.

Kwasy te zapobiegają również formowaniu się skrzepów i tworzeniu zatorów naczyniowych. Są również głównym składnikiem układu nerwowego, w tym mózgu, wspomagają proces widzenia oraz łagodzą objawy depresji i zaburzeń pamięci. Aby uzyskać spodziewane efekty zdrowotne, wystarczy dziennie wypić szklankę mleka modyfikowanego.

Patent w tej sprawie pochodzi z 2002 roku, jego właścicielem jest Instytut Mleczarstwa, który wspólnie ze spółdzielnią "Sudowia" prowadzi obecnie badania przemysłowe. Kwasy omega-3 będą pochodzić z ryb atlantyckich, mleko nie ma jednak rybiego posmaku. W Europie znane są dwa patenty które umożliwiają dodawanie kwasów omega-3 do żywności.

"Prace badawcze były prowadzone w Instytucie około roku, teraz przeszły do następnej fazy, badawczo-wdrożeniowej" - powiedział prof. Gaweł.

Znaczenie nowego produktu doceniają również władze spółdzielni. "W poszukiwaniu samego pomysłu pracowaliśmy wiele miesięcy. Dla nas jest to ogromne wyzwanie i poświęcimy wiele energii, by dobrze to zrobić" - zapewnia prezes "Sudowii" Bożena Dobrzyń.


POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę